Steeds meer organisaties transformeren hun IT-landschap van standaard softwarepakketten naar applicaties op basis van low code of no code. Wat betekenen low code en no code? En wat is het verschil tussen deze twee?

No code en low code platforms zijn upcoming. Ze sluiten aan bij digitalisering van de samenleving. Er is een grote vraag naar developers, waardoor veel bedrijven tekorten hebben. Dankzij low code kunnen ontwikkelaars sneller web apps en mobiele apps ontwikkelen. Vaak is er binnen enkele dagen een applicatie te bouwen die een probleem oplost. Dit minimal viable product is snel inzetbaar, levert feedback op voor toekomstige doorontwikkeling en kan uiteindelijk verder verfijnd worden. Zo is er meer focus op innovatie en zijn ontwikkelaars minder tijd kwijt aan debuggen.

Er zijn verschillende low code partijen. De leading low code platformen van dit moment zijn volgens de The Forrester Wave: Mendix, OutSystems, Salesforce, Kony en Thinkwise. Ook zijn er naast low code platform een aantal no code platformen, zoals Airtable, AppSheet, FileMaker, Kintone en BettyBlocks.

Een applicatie bouwen in Mendix.

Weten of Mendix geschikt is voor jouw organisatie?

Vul de Mendix keuzetool in!
Adviesrapport per mail.

Low code en no code: dicht bij elkaar…

Er is geen hard onderscheid tussen no code en low code. Ze zijn onderdeel van een spectrum van software development, dat van no code via low code naar full code loopt. No code en low code platforms zijn dus vergelijkbare oplossingen, die het ontwikkelen van software makkelijker en sneller maken dan traditioneel programmeren. We zien dat low code en no code platforms wel eens in elkaars vaarwater zit. Zo is BettyBlocks een no code platform, maar is het wel mogelijk om eigen blokken te ontwikkelen op basis van webtechnologieën. Dat terwijl low code platform Mendix onlangs een eigen no code-oplossing heeft gepresenteerd: Mendix Studio.

Het ontwikkelen van software gaat voor zowel no code als low code platforms via een grafische interface met drag & drop tools. Veel aspecten van een applicatie worden automatisch aangemaakt op basis van de schermen, zoals de datastructuur. Ook kunnen logica en validaties eenvoudig worden toegevoegd, meestal via een visuele flow. Randzaken als dependency management, testen en deployment worden geautomatiseerd.

Door de grafische interface is programmeren via low code en no code platforms makkelijker dan traditioneel programmeren. Er is minder diepgaande kennis nodig om software te ontwikkelen. Hierdoor is het mogelijk om sneller te programmeren, al neemt die snelheidswinst af als een applicatie complex in elkaar zit.

…maar ook heel verschillend

Natuurlijk zijn er ook verschillen. No code legt de focus op innovatie. Gebruikers worden in staat gesteld om hun ideeën direct om te zetten in applicaties. De zogenoemde ‘citizen developers’ zorgen voor een brede innovatie binnen een bedrijf. Deze citizen developers zijn mensen in je bedrijf zonder programmeerkennis, maar die wel affiniteit hebben met Excel. Dankzij no code zijn zij in staat net die extra stap te zetten.

No code is gericht op medewerkers met slimme ideeën. Zij kunnen deze ideeën zelf omzetten in een werkende app. Toch is dit niet oneindig, zoals hierboven te zien is. Uiteindelijk zijn er IT’ers nodig die de applicatie van een ‘proof of concept’ omzetten in een operationele app.

Bij low code ligt de focus juist op het gemakkelijker maken van applicatieontwikkeling, maar wel met alle vrijheid die traditioneel programmeren ook had. Ideaal dus voor programmeurs die ontzorgd willen worden of minder bezig willen zijn met devops.

Wat verder opvalt is dat de gebruikte technologieën verschillen. De meeste no code platforms zijn gebaseerd op webtechnologieën als HTML en Javascript, terwijl low code gebaseerd is op Java en .NET.

Welk platform past beter bij je wensen?

Kies niet blindelings voor een platform, maar laat je begeleiden. Wij helpen je een afweging te maken. Bij Jump werken we met verschillende no code en low code tools, dus wij weten welke oplossing aansluit bij jouw voorkeuren.

Vaak zien we dat low code een hoger kostenplaatje heeft, maar dat ontwikkelaars dan wel meer vrijheid hebben om alles te kunnen maken. Wil je jouw ontwikkelaarsteam verbeteren of wil je (in een later stadium) complexe applicaties bouwen, dan is low code zeer geschikt.

No code is vaak wat vriendelijker geprijsd. Wel is de oplossing meestal geschikt voor één type app, bijvoorbeeld mobiele apps. Dankzij no code kun je jouw medewerkers een tool geven om snel te prototypen. Dit zal innovatie stimuleren.

Kortom, start met low code als je wil digitaliseren. Werk je inmiddels volledig digitaal? Dankzij no code stel je iedereen in staat om te innoveren.

De verschillen op een rij

Low codeNo code
Applicatieontwikkeling & sneller programmerenInnovatie
IT’ersIedereen (citizen developers)
Java & .NETHTML & Javascript
Eén app met veel functiesVeel losse apps

Download ons whitepaper!

We hebben een whitepaper geschreven over Mendix en Outsystems, de bekendste low code platforms. Bij Jump bouwen we low code apps. Vraag hieronder het whitepaper aan of kies voor een demo op locatie. We laten je graag de mogelijkheden van low code zien voor jouw organisatie!