Steeds meer organisaties transformeren hun IT-landschap van ingewikkelde code naar no code en low code. Wat betekenen low code en no code? En wat is het verschil tussen deze twee?

Het grote probleem van traditioneel programmeren is dat ontwikkelaars elke regel code handmatig invoeren. Een intensieve klus, waarbij ontwikkelaars weken bezig zijn met zaken als dependency management en continous deployment. Als na een paar maanden een applicatie wordt opgeleverd, dan is het de vraag of de applicatie uiteindelijk voor een Return of Investment zorgt. Lost de applicatie een probleem op, dat anders op termijn tienduizenden of honderdduizenden euro’s zou kosten? Zo niet, dan is het waarschijnlijk zonde van de tijd geweest.

Sinds enige tijd zijn er low code platforms. Hierdoor kunnen Jump-ontwikkelaars veel sneller web apps en mobiele apps ontwikkelen. We maken daarbij gebruik van kant-en-klare codeobjecten en drag & drop tools. Zo kunnen we in enkele dagen tijd een applicatie bouwen die een probleem oplost. Dit noemen we een minimal viable product. De applicatie kan snel ingezet worden op de werkvloer, waardoor we feedback krijgen voor toekomstige doorontwikkeling. Als blijkt dat de app intern wordt omarmd en een tijds- of geldwinst oplevert, dan kan er geïnvesteerd worden in een fraaie grafische schil, meer koppelingen of uitbreidingen. Ontwikkelaars zijn minder tijd kwijt aan het debuggen en ontwikkelen van applicaties. Er is meer focus op innovatie.

Het levert niet alleen op korte termijn een flinke besparing op. Ook op lange termijn besparen organisaties geld, omdat steeds meer ontwikkelaars opgeleid worden om met low code platforms te werken. De visie van Jump is dat alle organisaties met meer dan 50 medewerkers in de toekomst minimaal één programmeur in huis hebben om apps door te ontwikkelen en bedrijfsmatig te innoveren. Alleen in Nederland zijn er al meer dan 15.000 bedrijven met meer dan 50 medewerkers. Stel, we gaan uit van een gemiddelde van 6 programmeurs per groot bedrijf, dan betekent dit dat er in de toekomst bijna honderdduizend programmeurs in-house werkzaam zijn. Aangezien de schaarste op de arbeidsmarkt toeneemt, geloven we sterk in low code en no code platforms. Hiermee kunnen medewerkers sneller worden omgeschoold, bijvoorbeeld dankzij trainingen van Jump.

Hoeveel sneller is low code programmeren?

Low code programmeren is tien keer sneller dan traditioneel programmeren. Er zijn connecties te maken met de bekendste softwarepakketten, zoals Exact.

Waarom doorontwikkelen?

Vroeger stopte de ontwikkeling van software na de oplevering. De ontwikkeling van de software was duur en er was dus geen budget voor doorontwikkeling. Tegenwoordig zien we dat er snel applicaties worden gebouwd met no code en low code platforms en dat de focus op doorontwikkeling ligt. Updates kunnen binnen enkele minuten doorgevoerd worden en er is ruimte om door te ontwikkelen. De markt verandert voortdurend, dus een applicatie moet mee veranderen.

Wat zijn low code platforms?

Bekende low code platforms zijn Mendix, OutSystems en Betty Blocks. Betty Blocks komt oorspronkelijk uit Nederland. De verschillende platforms hebben voor- en nadelen. Lees ook: Mendix versus Outsystems en Mendix versus Betty Blocks.

Low code ontwikkelen of standaard pakket kopen?

Sommige bedrijven kopen liever een softwarepakket dan dat er eigen low code applicaties worden ontwikkeld. De vraag is echter hoe onderscheidend je bent met een standaard alles-in-één-app. Steeds meer bedrijven en consumenten zien het voordelen van een goedwerkende applicatie in. Neem de banken-sector. Banken hebben gigantische ontwikkelteams, omdat consumenten voor banken kiezen met goed werkende apps. Bij Jump geloven we dat dit straks voor veel markten geldt. Kies niet voor wegwerptechnologie of standaard software, maar bouw operationeel kritische apps om een perfecte ervaring te bieden aan klanten en werknemers.

Wat is het verschil met no code?

No code platforms zijn ontwikkelingstools zonder code. Dat wil zeggen: het is voor een leek nóg makkelijker werken dan low code. Prima voor kleine ondernemingen die eenvoudig en snel iets willen opzetten. Toch zien we ook veel nadelen voor grotere organisaties. Het is vaak lastiger schaalbaar en de integratiemogelijkheden zijn zeer beperkt. Bij schaalvergroting ontstaan vaak weer problemen. Daarnaast claimen de meeste low code platforms ‘no code’ te zijn, maar toch zijn ze in de werkelijkheid gewoon low code. Programmeren zonder code is nagenoeg onmogelijk voor serieuze applicaties die communiceren met externe systemen.

Download ons whitepaper

We hebben een whitepaper geschreven over Mendix en Outsystems, de bekendste low code platforms. Bij Jump bouwen we low code apps. Vraag hieronder het whitepaper aan of kies voor een demo op locatie. We laten je graag de mogelijkheden van low code zien voor jouw organisatie!

Waarin ben je geïnteresseerd?
Gratis demo op locatieGratis whitepaper