Betty Blocks en Mendix zijn allebei low code platforms. Toch verschillen ze van elkaar. In dit artikel gaan we het hebben over de voordelen en nadelen van beide Rapid Application Development platforms.

Betty Blocks beweert op haar eigen site dat het een no code platform is. Dit is absoluut waar. Het is mogelijk om een applicatie te maken zonder te coderen. Het doel van Betty Blocks is dat in het jaar 2023 iedereen gemakkelijk een applicatie kan bouwen. Toch is een no code platform als Betty Blocks moeilijker op te schalen dan een applicatie via Mendix of OutSystems. Daarnaast zijn de integratiemogelijkheden beperkt. Programmeren zonder code te kloppen is nagenoeg onmogelijk voor programmeurs die uitgebreide koppelingen willen bouwen met externe systemen. Vandaar dat Betty Blocks JavaScript en HTML integraties ondersteunt.

De visie van Betty Blocks is bewonderenswaardig. Iedere burger wordt een IT’er. De opkomst van smartphones zorgde voor de eerste citizen scientists (burgerwetenschappers), maar nu komen er dus ook citizen developers. Feit blijft wel dat de meeste serieuze bedrijfsapplicaties tegenwoordig nog wel worden gebouwd door geschoolde IT’ers. Een Betty Blocks-app is prima voor een SaaS-toepassing of office tool, maar IT’ers stellen andere eisen aan apps en wíllen juist met code bouwen.

Mendix is een low code platform. Dit betekent dat er dus nog wel een stukje code nodig is, maar dat het alsnog mogelijk is om tien keer sneller te coderen dan traditioneel programmeren. De meeste koppelingen met software liggen al klaar, waardoor Mendix-ontwikkelaars binnen enkele dagen een bètaversie van een applicatie kunnen opleveren.

Als je met één applicatie wilt beginnen, is Betty Blocks goedkoper. Voor één applicatie met honderd Building Blocks betaal je 1000 euro per maand. Het aantal gebruikers is ongelimiteerd. Wil je echter naar zes applicaties, dan ga je al naar 6.000 euro per maand. In het geval van Mendix betaal je 1875 dollar per maand voor één app met 50 gebruikers. Wil je onbeperkt veel apps bouwen, dan ga je naar 5375 dollar per maand.

Mendix heeft een grotere (internationale) community dan Betty Blocks en een goed gevulde App Store. Mendix-gebruikers kunnen makkelijk gratis connectoren downloaden in de Mendix App Store, bijvoorbeeld voor bekende softwarepakketten (SAP, IBM Watson, SalesForce).

Betty Blocks en Mendix hebben een gratis trial-versie. Val je voor de snelheid en eenvoud van Betty Blocks of ga je toch voor de schaalbaarheid, de grote community en flexibiliteit van Mendix? Daarnaast is er een ander alternatief: OutSystems. Ook dit platform is de moeite waard om te onderzoeken.

Lees ook: no code versus low code: wat zijn de voordelen en nadelen?

Whitepaper downloaden?

We hebben een whitepaper geschreven over de bekendste low code platforms. Bij Jump bouwen we low code apps. Vraag hieronder het whitepaper aan of kies voor een demo op locatie. We laten je graag de mogelijkheden van low code zien voor jouw organisatie!

Waarin ben je geïnteresseerd?
Gratis demo op locatieGratis whitepaper