Betty Blocks positioneert zich als no-code platform, terwijl Mendix kiest voor de titel low-code platform. Beide platforms lijken echter hetzelfde te bieden: gemakkelijk en snel applicaties ontwikkelen. Wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van beide platformen? Waarin onderscheiden zij zich? In dit blog belichten we beide platformen vanuit meerdere perspectieven.

Mendix: low code platform

Mendix is een low-code platform, opgericht in 2005 in Rotterdam. In 2018 is het bedrijf overgenomen door Siemens. Met Mendix’ innovatieplatform kunnen klanten applicaties ontwikkelen op basis van een visuele interface. De ontwikkelaar wordt geholpen bij het maken van maatwerkapplicaties. Het gebruik van Mendix is daarom vooral geschikt voor ontwikkelaars, die productiever willen werken en beter willen samenwerken. Het platform ontzorgt ontwikkelaars door veel randzaken zoals deployments en testen te vergemakkelijken. Ook zijn er veel koppelingen met andere softwarepakketten out-of-the box wat veel snelheidswinst oplevert. Hierdoor kunnen Mendix-ontwikkelaars binnen enkele dagen een bètaversie van een applicatie opleveren.

Betty Blocks: no code platform

Betty Blocks is opgericht in 2012 en positioneert zich als een no-code platform. Het geeft gebruikers de mogelijkheid om een applicatie te maken zonder in de code te duiken. Het platform is primair gericht op het vergroten van innovatie in bedrijven. Met deze tool kunnen slimme ideeën omgezet worden in werkende applicaties. Het doel van Betty Blocks is dat in het jaar 2023 iedereen gemakkelijk een applicatie kan bouwen.

Lees ook: no code versus low code: wat zijn de voordelen en nadelen?

Overeenkomsten tussen beide platforms

Er is geen hard onderscheid tussen no-code en low-code. Dit lees je in ons uitgebreide artikel met de verschillen tussen no-code en low-code. Beide stromen richten zich op het sneller en makkelijker software ontwikkelen dan traditioneel programmeren. Daarnaast zien we dat beide platforms in elkaars vaarwater zitten. Zo heeft Mendix onlangs een eigen no-code oplossing gepresenteerd, terwijl Betty Blocks ontwikkelaars de mogelijkheid geeft om met webtechnologieën zelf componenten te maken.

Verschillen tussen Mendix en Betty Blocks

Toch zijn er ook zeker verschillen te noemen. Mendix heeft partnerships met SAP en IBM waardoor in Mendix integraties direct beschikbaar zijn. Betty Blocks is sinds maart 2019 een strategische samenwerking aangegaan met Microsoft. Die samenwerking zou in de toekomst moeten leiden tot integratie van Microsoft services in de Betty Blocks omgeving, maar dat is nu nog niet beschikbaar.

De userbase van Mendix heeft flink meer gebruikers dan Betty Blocks. Zo heeft Mendix een grote internationale community en een goed gevulde App Store. Mendix-gebruikers kunnen makkelijk gratis connectoren downloaden in de Mendix App Store, bijvoorbeeld voor bekende softwarepakketten (SAP, IBM Watson, SalesForce). Betty Blocks bestaat veel minder lang, maar heeft afgelopen jaren een enorme groei laten zien. Juist de internationale uitrol van het platform heeft nu een grote focus en wordt versterkt door het partnership met Microsoft.

Technologische keuzes Mendix versus Betty Blocks
Daarnaast verschillen de onderliggende technologische keuzes tussen Betty Blocks en Mendix.

  • In Mendix modelleren ontwikkelaars de applicaties visueel. Vervolgens maakt het platform er Java-applicaties van. Traditionele programmeurs kunnen zo ook zelf uitbreidingen in Java ontwikkelen. Hierdoor kunnen complexe ideeën toch verwerkt worden in de applicatie.
  • In het no-code platform van Betty Blocks speelt de technologie een minder belangrijke rol. Ontwikkelaars modelleren de applicatie en Betty Blocks regelt onder de motorkap alle logica op de server. Er is geen mogelijkheid voor programmeurs om uitbreidingen te ontwikkelen voor Betty Blocks, dus dat is een flinke beperking.
  • Mobiele applicaties van Mendix worden ontwikkelt op basis van native technologie en ondersteunen offline mogelijkheden. De mobiele mogelijkheden van Betty Blocks zijn beperkt tot web applicaties die schalen op mobiele devices.

Prijs van Mendix versus Betty Blocks
Ook qua prijs verschillen beide platforms.

  • Betty Blocks kiest voor het een pricing gebaseerd op de complexiteit van je applicaties uitgedrukt In Building Blocks.
  • Bij Mendix betaal je voor het aantal gebruikers die toegang hebben.

Wil je met één applicatie wilt beginnen? Dan is Betty Blocks goedkoper. Voor één applicatie met honderd Building Blocks betaal je 1.000 euro per maand. Het aantal gebruikers is ongelimiteerd. Wil je echter naar zes applicaties, dan ga je al naar 6.000 euro per maand. In het geval van Mendix betaal je 1.875 dollar per maand voor één app met 50 gebruikers. Wil je onbeperkt veel apps bouwen, dan ga je naar 5.375 dollar per maand.

Mendix World 2019

De toekomst van Mendix en Betty Blocks

Mendix en Betty Blocks ontwikkelen zich snel en breiden jaarlijks uit met nieuwe functies. Wij volgen deze ontwikkelingen natuurlijk op de voet.

Betty Blocks hield begin dit jaar een eigen evenement: Betty Blocks On Stage. Dit evenement stond in het teken van ‘citizen development’. Volgens Chris Obdam, CEO van Betty Blocks, moeten we anders kijken naar de manier waarop we ontwikkelen. “Er is een groot tekort aan ontwikkelaars. Toch hebben we geen ontwikkelaars nodig, maar mensen.” Momenteel is er nog sprake van een leercurve om een citizen developer te worden, maar deze grenzen gaan vervagen, aangezien no code tools steeds makkelijker werken.

Mendix focuste zich tijdens Mendix World op Native Mobile Apps. Ontwikkelaars kunnen gebruik maken van native API’s, waardoor standaardfuncties binnen iOS en Android (zoals camera en GPS) direct te gebruiken zijn in webapps.Verder introduceerde Mendix de Data Hub om microservices architectuur te promoten. Er is verder nog weinig bekend over deze Data Hub, maar het gaat waarschijnlijk een grote impact hebben. Ook werkt Mendix aan een eigen no code platform: Mendix Studio Pro. Hierdoor gaat Mendix een stap in de richting van Betty Blocks, waardoor niet-IT’ers straks makkelijker mee kunnen ontwikkelen aan maatwerk applicaties.

De proposities van zowel Betty Blocks als Mendix hebben hun waarde.

Conclusie: er is geen winnaar

Bij Jump geloven we dat de proposities van zowel Betty Blocks als Mendix hun waarde hebben. Mendix is een volwassen partij met een groot klantenbestand en mooie partnerships. Mendix richt zich primair op grootzakelijk (enterprise). Betty Blocks is een jonge organisatie die een sterke groei laat zien in de afgelopen jaren met een verfrissende oplossing. De focus ligt bij dit bedrijf meer op het MKB.

Wat wij sterk vinden van de visie van Mendix is de ondersteuning van ontwikkelaars over het hele spectrum – van no-code tot aan full-code. Developers krijgen hierdoor alle vrijheid om complexe oplossingen te bouwen. Met Betty Blocks zal je in de praktijk tegen grenzen aanlopen.

Het prijsniveau van Betty Blocks is daarentegen in het beginsel voordeliger dan van Mendix. Ook is de leercurve van Betty Blocks minder steil, waardoor ontwikkelaars sneller kunnen programmeren.

Voor meer details en accentverschillen tussen beide platforms kun je het beste contact opnemen met Jump. We kunnen samen inschatten welk platform het beste past bij jouw situatie en wensen.

Whitepaper downloaden?

We hebben een whitepaper geschreven over de bekendste low code platforms. Bij Jump bouwen we low code apps. Vraag hieronder het whitepaper aan of kies voor een demo op locatie. We laten je graag de mogelijkheden van low code zien voor jouw organisatie!

Jan-Maarten Verweij

Jan-Maarten Verweij

06 – 2208 2817