Betty Blocks positioneert zich als no-code platform. Het platform belooft het mogelijk te maken om gemakkelijk en snel applicaties te ontwikkelen. Wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen? Is Betty Blocks wel zo onderscheidend? In dit blog maken we de vergelijking met het low-code platform Mendix om het toe te lichten.

No-code of Low-code?

De vertalingen maken de achterliggende gedachte direct duidelijk. No-code staat voor helemaal niet meer coderen en low-code staat voor weinig coderen. In de praktijk blijkt het verschil tussen de twee bijna nihil te zijn. Zowel bij een no-code platform (Betty blocks) als een low-code platform (Mendix) is het mogelijk om compleet zonder code te werken, maar ook om code toe te voegen. Logisch, want als je enkel zou kunnen werken met de voorgecodeerde blokken, word je enorm beperkt. Low-code of no-code is dus eerder een (marketing) positionering, dan een technische specificatie. Bij no code zijn vooral mensen zonder IT-kennis de doelgroep, terwijl bij low-code wordt benoemd dat IT-kennis zeer wenselijk is.

Betty Blocks: no-code platform

Betty Blocks is opgericht in 2012 en positioneert zich als een no-code platform. Het geeft gebruikers de mogelijkheid om een applicatie te maken zonder in de code te duiken. Het platform is primair gericht op het vergroten van innovatie in bedrijven, zonder dat daar perse een IT-team voor nodig is. In de praktijk blijkt daarentegen dat kennis van code de resultaten enorm bevorderd.

Mendix: low-code platform

Mendix is een low-code platform, opgericht in 2005 in Rotterdam. In 2018 is het bedrijf overgenomen door Siemens. Met Mendix kunnen klanten applicaties ontwikkelen op basis van een visuele interface. De ontwikkelaar wordt geholpen bij het maken van maatwerkapplicaties. Het platform zorgt ervoor dat bedrijven sneller kunnen innoveren door efficiënter te werken. Dit wordt gerealiseerd door de ontwikkeling te versnellen en de samenwerking tussen business en IT te verbeteren. Het platform ontzorgt ontwikkelaars door veel randzaken zoals deployments en testen te vergemakkelijken. Ook zijn er veel koppelingen met andere softwarepakketten out-of-the box wat veel snelheidswinst oplevert. Hierdoor kunnen Mendix-ontwikkelaars binnen enkele dagen een bètaversie van een applicatie opleveren.

Lees ook: no code versus low code: wat zijn de voordelen en nadelen?

Verschillen tussen Mendix en Betty Blocks

Toch zijn er ook zeker verschillen te noemen. Mendix heeft partnerships met SAP en IBM waardoor in Mendix integraties direct beschikbaar zijn. Betty Blocks is sinds maart 2019 een strategische samenwerking aangegaan met Microsoft. Die samenwerking zou in de toekomst moeten leiden tot integratie van Microsoft services in de Betty Blocks omgeving, maar dat is nu nog niet beschikbaar.

De userbase van Mendix heeft flink meer gebruikers dan Betty Blocks. Zo heeft Mendix een grote internationale community en een goed gevulde App Store. Mendix-gebruikers kunnen makkelijk gratis connectoren downloaden in de Mendix App Store, bijvoorbeeld voor bekende softwarepakketten (SAP, IBM Watson, SalesForce). Betty Blocks bestaat veel minder lang, maar heeft afgelopen jaren een enorme groei laten zien. Juist de internationale uitrol van het platform heeft nu een grote focus en wordt versterkt door het partnership met Microsoft. Bovendien zijn in de nieuwe Mendix 9 flink wat verbeteringen doorgevoerd op het gebied van native apps, progressive webapps en data-koppelingen.

Technologische keuzes Mendix versus Betty Blocks
Daarnaast verschillen de onderliggende technologische keuzes tussen Betty Blocks en Mendix.

  • In Mendix modelleren ontwikkelaars de applicaties visueel. Vervolgens maakt het platform er Java-applicaties van. Traditionele programmeurs kunnen zo ook zelf uitbreidingen in Java ontwikkelen. Hierdoor kunnen complexe ideeën toch verwerkt worden in de applicatie.
  • In het no-code platform van Betty Blocks speelt de technologie een minder belangrijke rol. Ontwikkelaars modelleren de applicatie en Betty Blocks regelt onder de motorkap alle logica op de server. Er is geen mogelijkheid voor programmeurs om uitbreidingen te ontwikkelen voor Betty Blocks, dus dat is een flinke beperking.
  • Mobiele applicaties van Mendix worden ontwikkeld op basis van native technologie en ondersteunen offline mogelijkheden. De mobiele mogelijkheden van Betty Blocks zijn beperkt tot web applicaties die schalen op mobiele devices.

Weten of Mendix geschikt is voor jouw organisatie?

Vul de Mendix
keuzetool in!

Betty Blocks pricing

De licentieprijzen van Betty Blocks starten vanaf €1.425 per maand voor een single app. Het licentiemodel is gebaseerd op het aantal app users.

Mendix pricing

De licentieprijzen van Mendix starten vanaf €1.875 per maand voor een single app. Het licentiemodel is gebaseerd op het aantal app users.

De proposities van zowel Betty Blocks als Mendix hebben hun waarde.

Onze conslusie

Bij Jump geloven we dat de proposities van zowel Betty Blocks als Mendix hun waarde hebben. Mendix is een volwassen partij met een groot klantenbestand en mooie partnerships. Betty Blocks is een jonge organisatie die een sterke groei laat zien in de afgelopen jaren met een verfrissende oplossing.

Het prijsniveau van Betty Blocks is daarentegen in het beginsel voordeliger dan van Mendix. Ook is de leercurve van Betty Blocks minder steil, waardoor ontwikkelaars sneller kunnen programmeren. Maar vaak blijkt dat IT-kennis nodig is om applicaties volledig naar (eigen) wens te krijgen. Hierdoor wordt het no-code en low-code verschil dus eigenlijk nihil.

Wat wij sterk vinden van de visie van Mendix is de ondersteuning van ontwikkelaars over het hele spectrum – van no-code tot aan full-code. Developers krijgen hierdoor alle vrijheid om complexe oplossingen te bouwen. Onze visie is dat voor applicatieontwikkeling zeker technische kennis benodigd is. Er zal absoluut soms een duizendpoot tussen zitten die het voor elkaar krijgt om perfecte apps te bouwen zonder IT kennis, maar dit is een uitzondering op de regel. Een opleiding en ervaring in softwareontwikkeling zullen het proces altijd bevorderen. Met Betty Blocks zal je in de praktijk sneller tegen grenzen aanlopen. Zeker als je er vanuit gaat dat helemaal geen diepgaande IT-kennis benodigd is.

Whitepaper downloaden?

We hebben een whitepaper geschreven over de bekendste low code platforms. Bij Jump bouwen we low code apps. Vraag hieronder het whitepaper aan of kies voor een demo op locatie. We laten je graag de mogelijkheden van low code zien voor jouw organisatie!

    Jan-Maarten Verweij

    Jan-Maarten Verweij

    06 – 2208 2817