Terug naar alle insights

insight

Low-code app ontwikkeling: past het bij jouw business


LOW-CODE APP ONTWIKKELING

Van programmeren naar modelleren

Elke industrie en business heeft ermee te maken: digitalisering. Software eet de wereld op. Hieruit ontstaan twee uitdagingen. Allereerst vereist dit van bedrijven dat business en IT goed gaan samenwerken. Aan de andere kant ontstaat een groot tekort aan geschikte ontwikkelaars en IT’ers om al de software te realiseren.

Low-code app development platformen zoals Mendix en OutSystems springen hierop in. Hun belofte is dat business en IT samen applicaties gaan ontwikkelen en dat het kennisniveau om die apps te ontwikkelen veel lager ligt. Je bent geen apps meer aan het programmeren, maar aan het modelleren.

Hoe werkt low-code

Een low-code app development platform is een nieuwe generatie “programmeertaal” met een hoger abstractieniveau dan traditionele programmeertalen als Java, C# of Python. Dit betekent dat de ontwikkelaar bijvoorbeeld via Mendix een app modelleert aan de hand van visuele schermen en dat het platform ‘onder water’ de Java-code produceert die nodig is om de applicatie te laten werken.

Interfaces

Welke schermen ziet een gebruiker en hoe klikt hij/zij erdoorheen.

Data

Welke waardes worden er in de database opgeslagen en wat is de onderlinge relatie.

Logica

Alle slimmigheden die nodig zijn om de data en de interfaces aan elkaar te koppelen

Belofte om 6-8x sneller te ontwikkelen

Groot voordeel van low-code platformen is dat de ontwikkeltijd flink wordt verkort. Doorlooptijden worden weken in plaats van maanden. Omdat een ontwikkelaar niet meer bezig is met allerlei randzaken, veel code kan hergebruiken en er al veel out-of-the-box plugins beschikbaar zijn, wordt gesteld dat ontwikkeling 6 tot 8 keer sneller gaat dan bij een traditionele ontwikkeling. Wij schatten op basis van onze ervaring de snelheidswinst wat conservatiever in, maar dat het opleveren van goede apps sneller gaat staat voor ons als een paal boven water.

Ontwikkelaars haken makkelijker aan

Een lager kennisniveau zorgt ervoor dat ontwikkelaars makkelijker aanhaken.

Betere aansluiting op processen

Het samenwerken van business en IT zorgt voor apps die beter aansluiten op je processen.

Tijdbesparing door integraties

Door bestaande integraties met veel bronsystemen – zoals SAP of Oracle – kan veel tijd worden bespaard.

Geen tijd kwijt aan onderhoud

Je hebt geen omkijken naar infrastructuur en onderhoud ervan.

Relevant voor jouw business

De voordelen van low-code platformen komen niet zonder een prijskaartje. De kosten zijn afhankelijk van het platform en de omvang van de licentie. Is een low-code platform interessant voor jouw business, of kan je beter kiezen voor het traditioneel ontwikkelen van apps? Het antwoord op de vraag hangt af van je strategische visie. Daarnaast is het doorrekenen van de businesscase een belangrijke stap om deze beslissing te nemen.

Je strategische visie bepaalt of low-code interessant is

Low-code app development is vooral geschikt als je in je bedrijf meerdere processen wil digitaliseren en optimaliseren. Een strategische overweging die bijdraagt aan die keuze is de wens om zoveel mogelijk onafhankelijk van externe IT-partners zelf in-house apps te gaan ontwikkelen. Het voordeel van sneller ontwikkelen loont vooral bij voortdurend doorontwikkelen van het applicatielandschap. Dit zie je terug in de berekening van de businesscase. Heb je een idee voor één of twee apps die niet veel zullen veranderen? Dan wegen de kosten waarschijnlijk niet op tegen de baten en kun je beter kiezen voor het traditioneel ontwikkelen van apps. Vanuit Jump helpen wij je graag door je te adviseren hoe jij succesvol IT ontwikkeling kan inzetten binnen je bedrijf. We komen dan ook graag in contact als je vragen hebt! Concreet kunnen we helpen bij het opstellen van de businesscase of het uitwerken van een roadmap van digitalistering tijdens een creatieve sessie.

Neem contact op

Vrijblijvend sparren?

We denken graag met je mee. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.