Bij Jump ontwikkelen we mobiele applicaties. Mobiele apps bieden geweldige mogelijkheden om processen te digitaliseren of om je klant beter te bedienen. Bij de ontwikkeling van zulke apps moet je meestal kiezen tussen native – of hybride technologie.

In dit artikel bekijken we de verschillen, de voor- en nadelen van hybride en native apps en we sluiten af met de vraag of je wel moet kiezen uit één van de twee technologieën. Misschien is er wel een gulden middenweg!

#1 Native apps: kies voor je prestaties

Als je kiest voor een native mobile app ontwikkel je een applicatie, specifiek voor één platform. Met andere woorden: je ontwikkelt een mobiele applicatie specifiek voor bijvoorbeeld Android. Als je de applicatie ook op iOS beschikbaar wil stellen zul je een hele aparte app moeten ontwikkelen.

Met native ontwikkel je dus voor elk platform apart. Daardoor blinken deze apps uit in performance. Je kunt voor zowel Android als voor iOS een op maat gesneden app maken die precies die functies en componenten gebruikt die goed werken op het platform. Hierdoor bereik je met deze aanpak een optimale beleving van de mobiele app. De app voelt gelikt, de overgangen tussen pagina’s verlopen soepel en alles werkt snel. Hiermee creëer je gebruiksgemak en een professionele uitstraling.

  • Beste beleving van de mobiele app doordat schermen vloeiender worden ingeladen en getoond.
  • Functionaliteiten van het apparaat worden maximaal gebruikt, zoals push berichten, camera en lokale opslag.

Snelle performance, perfecte optimalisatie

#2 Hybride apps: kies voor je portemonnee

Ook al zijn er verschillende soorten hybride technologieën, de filosofie is echter gelijk: je ontwikkelt één app die je naar alle platformen publiceert. Een hybride mobiele app is voor de gebruiker vergelijkbaar met een native app: je download ze uit een app store en installeert het op je smartphone of tablet. De app die wordt gedownload is echter een ‘lege schil’. Het toont de gebruiker een soort webpagina, vergelijkbaar met een internet browser. Hier merkt de gebruiker echter niets van: die beleeft de app echt als app.

Hybride apps hebben het grote voordeel dat je ze snel ontwikkelt. Je schrijft namelijk één code voor meerdere platformen waaronder iOS en Android. Snel betekent dat jij een mooie app binnen een paar weken klaar hebt staan. Ideaal wanneer je direct wilt inspringen op een piekmoment of nieuwe trends.

  • Een enkele codebase voor meerdere platforms
  • Gebruik maken van veel functies van het apparaat zoals push notificaties, camera en lokale opslag
Snelle time-to-market en kostenefficient

Jump kiest voor React Native

In het bovenstaande stuk beschreven we hybride apps en native mobiele apps als twee totaal verschillende technologieën. Dat is eigenlijk niet helemaal waar. De verschillende technologieën zijn een spectrum en de beschrijving hierboven zijn de twee uitersten. React Native is een nieuwe technologie, ontwikkeld en ondersteund door Facebook. Dit framework combineert het beste van twee werelden.

React Native is een hybrid technologie. Er wordt dus één codebase gebruikt voor je app op Android en op iOS. De code wordt bij het publiceren echter omgezet naar native code. Wat er uiteindelijk wordt opgeleverd is een echte native applicatie. Daardoor krijgen gebruikers van je mobiele applicatie wel de optimale beleving.

Welke techniek kies jij voor je app?

Na het lezen nog vragen? Of heb je behoefte aan eerlijk advies voor de mobiele app die jij wilt laten maken? Neem contact op met ons en we staan je graag te woord.

    We behandelen je e-mailadres met respect en sturen geen spam.