Op 27 juni was de public release van Mendix 10. Veel ontwikkelaars zijn enorm enthousiast en niet zonder reden. Er zijn heel veel verbeteringen doorgevoerd. Maar wat merk jij als manager of product owner van de nieuwste ontwikkelingen van Mendix?

Ontwikkeling Studio Pro

Werkte je met Mendix Studio – de omgeving waarin je als business owner of citizen developer de applicatie op een gemakkelijke manier kon bewerken? Dat kan nu niet meer. Mendix Studio is opgegaan in Mendix Studio Pro.

De consequentie is dat Mendix Studio Pro makkelijker en toegankelijker is geworden. Allereerst heeft de omgeving een compleet nieuw design. Daarnaast is de ‘property pane’ veel gebruiksvriendelijker geworden. Bovendien komt Studio Pro binnenkort ook uit voor de Mac, een langverwachte ontwikkeling!

Mendix richt zich in de doorontwikkeling op deze 5 thema’s

PDF generatie

Het maken van PDF’s vanuit een applicatie was al lang mogelijk, maar de functionaliteit was beperkt en kostte veel tijd om op te zetten. Met Mendix 10 is dit compleet op de schop gegaan. Nu kunnen ontwikkelaars een PDF veel sneller laten genereren en is er qua styling veel meer mogelijk.

Tools omtrent samenwerking

Met continuous collaboration wordt de samenwerking tussen business en IT bedoeld. Een onderdeel waar Mendix altijd al veel aandacht aan heeft besteed. 

  • Een verbetering die Mendix heeft doorgevoerd is de toevoeging van de epic boards. Hierin kunnen de taken worden verdeeld binnen een project. Het is vanaf nu dus onnodig om een externe projectmanagement tool zoals Jira te gebruiken.
  • De andere mooie verbetering omtrent samenwerking is de mogelijkheid om als developer feedback op te halen door middel van mini surveys. Zie het als een soort onderzoek, bijvoorbeeld voor een nieuwe feature. De ontwikkelaar kan kleine vragenlijsten uitzetten om de behoefte ernaar te peilen. De eindgebruiker is nu in staat om daadwerkelijk input te leveren via de app. 

Composability: verbeterde integratie- en datamogelijkheden

Gartner heeft voorspeld dat bedrijfssoftware in de komende jaren grotendeels zal worden samengesteld uit verschillende softwarecomponenten. Het wordt dus steeds belangrijker dat systemen makkelijk aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Hiervoor heeft Mendix 2 belangrijke verbeteringen doorgevoerd. 

  • Mendix heeft de Solution Kit toegevoegd ter verbetering van de composability. Het wordt hierdoor mogelijk om een basisapplicatie als ‘template’ te maken voor specifieke apps. De specifieke apps kunnen worden bewerkt, maar blijven wel verbonden aan de ‘basis’ app.
  • Mendix Connect is tevens een mooie verbetering. Dit is een set van functionaliteiten die ervoor zorgt dat applicaties eenvoudiger samenwerken met andere applicaties of databases.

Peter (co-founder Jump en Mendix MVP): “Ik denk graag persoonlijk mee hoe we jouw ontwikkelproces nog efficiënter kunnen inrichten met de nieuwste toepassingen van Mendix 10. Denk hierbij aan hoe je meer grip kan krijgen op je portfolio of het inzetten van mini surveys. Laten we samen kijken wat de mogelijkheden zijn! “

Wil je dat Peter met je meedenkt?

Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op!

    We behandelen je e-mailadres met respect en sturen geen spam.