Bij een applicatie wordt er al snel gedacht aan een app die in de appstores staat. Een minder bekend alternatief is een applicatie die in de browser wordt aangeroepen. Beide technologieën hebben hun voor- en nadelen. Deze sommen we voor je op, zodat je een goed onderbouwde beslissing kan nemen tussen een native app en een webapp. 

Wat is een native app?

Een native app wordt in appstores geplaatst en moet daar vandaan gedownload worden. De applicatie wordt opgeslagen op de smartphone (of tablet) en er verschijnt automatisch een icoon op het startscherm. De app wordt geprogrammeerd in de taal van het besturingssysteem en sluit daardoor goed op de mobiele functies.

Voordelen van een native app

 • De app is vindbaar in de appstore(s).
 • Een native app staat automatisch op het startscherm van de gebruiker.
 • Het is mogelijk om gebruikers pushnotificaties te sturen, mits zij hiervoor akkoord geven.

Nadelen van een native app

 • De app is niet te openen op desktop en laptop.
 • De ontwikkeling duurt langer omdat de apps platform specifiek zijn. Hierdoor zijn de ontwikkelkosten hoger dan voor een webapp.

Wat kost een native app? 

De ontwikkelkosten voor native applicaties starten vanaf €17.500. Uiteraard hangt de prijs af van de functionaliteiten en eisen van de applicatie. Hoeveel het kost om jouw app-idee uit te werken in een native app, kan je zelf berekenen met de prijscalculator.

Wat is een webapp?

Een webapp wordt geopend in de browser. Dit houdt in dat er een URL wordt ingevoerd, waarna je in de app omgeving terecht komt. De app kan daardoor op elk type apparaat (met browser) geopend worden. Een webapp kan dezelfde look en feel hebben als een native app. Het is zelfs mogelijk om een snelkoppeling handmatig op het startscherm te zetten, alleen gebeurt dit niet automatisch. 

Wat zijn de voordelen van een webapp?

 • Een webapp opent op elk type apparaat, dus niet enkel op smartphones of tablets.  
 • De benodigde investering voor een webapp is een stuk lager dan voor een native app. 
 • Gebruikers hoeven de applicatie niet te updaten, dit gebeurt automatisch.
 • Er wordt geen geheugen gebruikt, omdat de webapp niet geïnstalleerd hoeft te worden op het apparaat.
 • Een webapplicatie is vindbaar in zoekmachines.

Wat zijn de nadelen van een webapp?

 • Pushnotificaties werken minder goed dan bij native apps. Wij adviseren meestal om met een alternatief te werken zoals e-mails. 
 • Webapps bieden minder offline mogelijkheden dan native apps.
 • Een webapp kan je niet in app-stores plaatsen.

Wat kost een webapp? 

De ontwikkelkosten voor een webapp starten vanaf €10.000. Uiteraard hangt de prijs af van de functionaliteiten en eisen van de applicatie. Hoeveel het kost om jouw app idee uit te werken in een webapp, kan je zelf berekenen met de prijscalculator.

Wanneer kies je voor een native app?

Een native app biedt veel mogelijkheden om de gebruikservaring te optimaliseren. Als je wilt dat de applicatie gebruik maakt van pushnotificaties, adviseren we ook vaak een native app. Ten slotte kies je dit type app als je vindbaar wilt zijn in de appstore(s). 

Wanneer kies je voor een webapp?

Als je wilt dat de app ook geschikt is voor desktop en laptop, is een webapp de beste keuze. Wij adviseren een webapplicatie vaak als MVP. Voor de beginfase brengt het veel voordelen met zich mee. De investering voor de app is lager dan bij de native variant. Ook zijn webapps vindbaar in zoekmachines. Dit kan nuttigs zijn als je (in de startfase) gebruik wilt maken van bijvoorbeeld Google Ads.

Webapp doorontwikkelen tot native app

Een native applicatie werkt met een centraal punt. De serverlogica die wordt opgebouwd met een webapp, kan hiervoor dienen. Dus, als je start met een webapplicatie, kan dat dienen als basis van een (toekomstige) native app. De webapp wordt aangepast op basis van de eerste feedback van jouw doelgroep. Hierdoor verloopt de ontwikkeling van de native versie efficiënter. Op deze manier kan je starten met een lagere investering, ook als een native app je eindproduct is. 

Kies jij een webapp of een native app?

Voor de meeste apps geldt dat ze zowel met een webapp als een native app uitgevoerd kunnen worden. Als je nog steeds twijfelt over de beste optie voor jouw app-idee, dan denken we graag met je mee. Vul het blok hieronder in en we bellen je binnen één werkdag terug.

Kom in contact

We denken graag mee over jouw applicatie. Laat je gegevens achter en we bellen je binnen één werkdag terug.

  We behandelen je e-mailadres met respect en sturen geen spam.

  Jan-Maarten Verweij

  Jan-Maarten Verweij

  06 – 2208 2817