Ondanks dat er veel informatie over Mendix te vinden is, krijgen we vaak dezelfde vragen. Michel werkt sinds 2018 als software ontwikkelaar bij Jump. Hij ging vrijwel direct aan de slag met Mendix en is dus de aangewezen persoon om alle vragen te beantwoorden!

1. Wat is Mendix?

Mendix is een tool waarmee je snel en eenvoudig applicaties kan maken. De architectuur wordt door Mendix al ‘voorgecodeerd’. Het is te besturen met een ‘drag en drop’ systeem. Je sleept dus als het ware alles de applicatie in, waardoor je veel tijd bespaard.

2. Wat zijn de voordelen van werken met Mendix vs. programmeren in fullcode?

Ontwikkelen met Mendix gaat veel sneller. Er wordt vaak online vermeld dat het 8 tot 10 keer sneller gaat dan traditioneel coderen, maar dat vind ik zelf wat optimistisch. In de praktijk merk ik dat het 4 tot 6 keer sneller gaat, maar dat is natuurlijk al een mooie winst! Daarbij is Mendix ook heel visueel. In Mendix kan ik alles vrij snel visueel laten zien, als een soort van voorbeeld van de uiteindelijke app. De klant kan hier dan veel sneller input voor leveren. Met fullcode kan je de frontface van de app eigenlijk pas tonen als de app zo goed als af is.

3. Wat maakt Mendix anders dan andere low-code platforms?

Mendix is begrijpelijk voor een groot publiek en bevordert zo de samenwerking tussen IT en business. Het is bijvoorbeeld mogelijk om op een papiertje de gewenste app uit te tekenen en dit vervolgens te uploaden in Mendix. Zo kan de ontwikkelaar heel snel zien wat er verwacht wordt. Mendix heeft meerdere functies die de samenwerking bevorderen, zoals Buzz en een ingebouwde project management- en feedback tool. Daarnaast kan eigenlijk iedereen een app maken met Mendix, zelfs met minder IT-kennis. Er zijn hele goede trainingen om ‘business personeel’ te leren programmeren met Mendix. Ik help zelf vaak klanten in dit traject en dat gaat heel goed!

4. Wat zijn jouw punten van kritiek op Mendix?

Als je buiten de mogelijkheden van Mendix gaat, kunnen kleine veranderingen relatief veel tijd in beslag nemen. Het gebruik van JavaScript in de pagina is bijvoorbeeld best gering. Plus, als je JavaScript wilt toevoegen moet je een widget zoeken in de app store. Als deze niet bestaat, moet je hem zelf maken of in de pagina ‘hacken’. Daar word ik alleen niet echt gelukkig van, want dat haalt de snelheid er weer uit.

5. Voor wie is Mendix geschikt?

Mendix is geschikt voor elke organisatie die wil digitaliseren. Ontwikkelaars kunnen sneller werken, personeel zonder IT-kennis kan toch gaan ontwikkelen en consultants hebben snel een begrijpelijk verhaal voor hun klanten. Je moet er wel rekening mee houden dat de waarde van het platform pas echt naar voren komt als er meerdere apps worden ontwikkeld. Zolang de wil er is om efficiënter te werken, zit je met Mendix wel goed!

Beniewd of Mendix iets voor jou is?

Een van onze Mendix experts voorziet je graag van vrijblijvend advies! Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    We behandelen je e-mailadres met respect en sturen geen spam.

    Jan-Maarten Verweij

    Jan-Maarten Verweij

    06 – 2208 2817