AgroEnergy is onderdeel van Eneco en de energiepartner voor de glastuinbouw in Nederland. Met gespecialiseerde energiekennis assisteren zij tuinders dagelijks bij het behalen van optimale resultaten in hun energiehandel. In de glastuinbouwsector wordt veel gewerkt met energie-installaties die soms een overschot en soms een tekort hebben t.o.v. de warmtebehoefte. Om de beschikbare warmte zo efficiënt mogelijk te benutten, wil AgroEnergy de mogelijkheden onderzoeken van een online handelsplatform voor de warmtedagmarkt.

Sluit een warmtedagmarkt aan bij tuinders & warmteleveranciers?

AgroEnergy wil snel valideren of het idee van een warmtedagmarkt aansluit bij de tuinders en warmteleveranciers door inzet van low-code. De demo moet de basis kunnen vormen van een MVP (minimum viable product) en door kunnen groeien naar een volwaardig product.

Uitdagingen

  • De rekenregels van de warmtedagmarkt zijn vastgelegd in Excel, wat foutgevoelig is en niet erg gebruiksvriendelijk.
  • De biedingen en resultaten worden niet centraal opgeslagen, waardoor het lastig is om data-analyses te doen.
  • Testen of er voldoende belangstelling is voor het nieuwe warmteproduct, voordat er een dure applicatie wordt ontwikkeld.

Oplossing: prototype warmtedagmarkt

Jump heeft namens AgroEnergy een prototype ontwikkelt voor een warmtedagmarkt handelsplatform. De input met betrekking tot de rekenkern voor de warmtebehoefte en prijsbepaling is door AgroEnergy aangeleverd.

We hebben de app low-code gebouwd in het Low-code platform die verder borduurt op de EnergyManager van AgroEnergy. Dagelijks bieden zowel afnemers als aanbieders in via dit portal. De deelnemers zijn bestaande warmteafnemers in Oostland.


Over een langere periode kan de ontwikkeling van de settlement een belangrijke indicatie geven van de ontwikkeling van de warmteprijs

Wat is de warmteprijs voor de volgende dag?
Op een vast tijdstip per dag berekent het prototype een zogenaamde settlement: een drempelprijs die bepaalt welke biedingen er worden doorgezet. Over een langere periode kan de ontwikkeling van de settlement een belangrijke indicatie geven van de ontwikkeling van de warmteprijs. Het doel is om een warmtemarkt te creëren waardoor warmte een eigen waarde gaat krijgen.

Functionaliteiten 

De volgende functionaliteiten zijn er in het prototype ontwikkelt:

  • Login/accountbeheer
  • Welkomstpagina met dashboard waarin de volgende gegevens worden getoond:
    • De prijsontwikkeling op de dagmarkt
  • Orderboek
    • De mogelijkheid voor het plaatsen van inkooporders en verkooporders
    • Overzicht van de geplaatste concept-orders
    • Overzicht van de verhandelde orders
    • Prijshulp voor het bepalen van de optimale verkoop- of inkoopprijs
  • Overzicht van de settlements (beheersmodule)
    • Rekenregels en tussenresultaten die leiden tot de settlementprijs
    • Overzicht waarbij wordt aangegeven welke biedingen er door zijn gegaan (gesettled zijn)

Hoe werkt de Warmtedagmarkt?

Geslaagd prototype als eindresultaat

Het prototype is geslaagd. Er is positief op gereageerd vanuit de markt. Edwin Valkenburg, ontwikkelaar warmteprojecten bij AgroEnergy, deelde: “Deze pilot geeft bevestiging. Dit smaakt naar meer! Wat mij betreft ook onderdeel van de energietransitie.”

Gratis demo bij jou op locatie?

Geïnteresseerd in een gratis demo van onze apps? Laat jouw e-mailadres en telefoonnummer achter en we plannen een afspraak.

✓ Demo duurt ongeveer 1 uur
✓ We laten de mogelijkheden van Lowcode zien
✓ Je krijgt van ons één geweldig idee!

    We behandelen je e-mailadres met respect en sturen geen spam.