Nederland is door zijn handelsgeest één van de grootste AGF-exporteurs ter wereld. De kern van deze bedrijvigheid vindt plaats in het clustergebied van Dutch Fresh Port, dichtbij de Rotterdamse haven. Om de Nederlandse concurrentiepositie te behouden en te verstevigen, investeren de gemeenten Barendrecht, Ridderkerk en Rotterdam samen met de provincie Zuid-Holland in innovatieve projecten. Zodoende is ook het
project ‘Reststromenhub’ opgezet. Het idee? Reststromen van groente en fruit een nieuwe, hoogwaardige bestemming geven. Jump trad op als innovatiepartner en ondersteunde bij de verduurzaming en circulariteit, door de inzet van digitale innovatie.

Nederland speelt binnen Europa een belangrijke rol als importeur van vers fruit. Van alle EU-landen is Nederland met een aandeel van 30 procent de belangrijkste importeur van fruit afkomstig van buiten de EU. Het combineren van producten van Nederlandse bodem met importproducten zorgt voor de huidige sterke positie van de Nederlandse sector. -Groenten en fruithuis

Reststromen zijn uitdaging in de AGF-sector

Voedselverspilling is een groot probleem. De beperkte houdbaarheid van producten zorgt ervoor dat groenten en fruit dat niet tijdig verkocht wordt, weggegooid moet worden. Dit worden reststromen genoemd. Soms moeten AGF-bedrijven zelfs betalen voor de vernietiging van hun reststromen. Daardoor moeten ze naast de gemiste omzet nog extra geld bijleggen.

Gertjan Verstoep (Programma Manager DFP): “Vanuit Dutch Fresh Port hebben we prettig samengewerkt met Jump. Het team van Jump begrijpt goed hoe ons AGF-cluster werkt en vertaalt dat op een goede manier naar een digitaal concept. In ons geval een applicatie voor onze bedrijven om reststromen digitaal aan te reiken aan onze toekomstige reststromenhub Dutch Fresh Port. Het projectteam van Jump stelde zich flexibel op en wisten op een goede manier mee te denken.“ 

Het project

Om hier een oplossing voor te vinden is de reststromen hub opgezet. Het is een initiatief dat zich richt op het beter verwaarden van de reststromen binnen het cluster van Dutch Fresh Port. Dit wordt door o.a. de MKB-deal Om hier een oplossing voor te vinden is de reststromen hub opgezet. Het is een initiatief dat zich richt op het beter verwaarden van de reststromen binnen het cluster van Dutch Fresh Port. Dit wordt door o.a. de MKB-deal gestimuleerd, waarmee kleine en middelgrote organisaties op dit thema worden ontzorgd. De werkgroep rondom de reststromenhub bestaan uit afgevaardigden van drie gemeentes (Rotterdam, Barendrecht en Ridderkerk), ambassadeurs uit het bedrijfsleven en Jump als innovatiepartner. Wij hebben meegedacht hoe de reststromen digitaal in kaart konden worden gebracht.

Het platform

Wij hebben gewerkt aan een tool die alle deelnemende AGF-bedrijven verenigt, waardoor er collectieve voordelen worden behaald. De bedrijven kunnen met behulp van de tool aangeven welke producten en aantallen zij overhouden. Zo worden alle reststromen directinzichtelijk. Dit biedt kansen omdat de gecombineerde reststromen makkelijker te verwaarden zijn dan de individuele reststromen. Met de data die het platform inzichtelijk maakt, kan besloten worden wat de beste bestemming is voor de reststromen. Uiteindelijk streven we ernaar dat de administratieve afhandelingen zoals het logistieke proces en de financiële afhandeling ook via het platform gaan verlopen.

Jan-Maarten Verweij (co-founder Jump): “In dit traject hebben we onze kijk op innovatie en de wereld van de nuchtere AGF-groothandelaar laten samenkomen in een digitale tool. Een belangrijke stap in het versterken van het cluster en verduurzamen van de sector. We zijn trots ons steentje hieraan bij te dragen en verheugen ons op een voortzetting van de samenwerking!”

We denken graag met je mee

Laat je gegevens achter en we nemen z.s.m. contact met je op!

    We behandelen je e-mailadres met respect en sturen geen spam.

    Jan-Maarten Verweij

    Jan-Maarten Verweij

    06 – 2208 2817