Hoe succesvol jouw applicatie kan worden, ligt aan verschillende factoren. Je wilt weten hoe onderscheidend jouw app is en dus in welke mate het verschilt van het huidige aanbod. Een concurrentieanalyse is een mooi instrument om antwoorden op die vragen te krijgen. We leggen je graag uit hoe je dat aanpakt, in 5 stappen. 

1. Definieer jouw doelgroep

Wie gaat jouw applicatie gebruiken? Definieer je doelgroep(en) zo specifiek mogelijk. Dit geeft je houvast bij het onderzoek, maar later ook bij het design van de applicatie, de marketing en het verdienmodel. Over het algemeen geldt, hoe specifieker je doelgroep, des te beter je ze kan bedienen. De volgende informatie kan je helpen doelgroep(en) te definiëren. 

  • Demografische gegevens →  Focus je op een bepaalde gender en/of leeftijdscategorie? 
  • Geografische gegevens → Houdt de markt op bij de landsgrens of wil je heel de wereld veroveren? 
  • Sociaaleconomische gegevens → Focus je op mensen met een bepaalde opleiding of een inkomensgrens?
  • Psychografische gegevens→  Wat houdt jouw doelgroep bezig? Hebben ze bepaalde gewoontes of hobby’s? 

Focus je op bedrijven? Dan is het belangrijk om de volgende zaken extra te belichten:

  • Omvang Focus je ZZPers of juist grote multinationals?
  • Sector → In welke branche opereert het bedrijf?
  • Core business → Wat bieden ze aan? Waar houden de bedrijven zich voornamelijk mee bezig?

2. Breng je concurrenten in beeld

Maak een onderscheid in directe en indirecte concurrentie. Als je een uniek app-idee hebt, kan het zijn dat je nog geen directe concurrentie hebt. Vaak zijn er wel indirecte concurrenten waar je naar kan kijken. Bij algemenere app-ideeën heb je vaak zowel directe als indirecte concurrenten. Focus je bij tijdsgebrek in ieder geval op de 5 grootste directe en/of indirecte concurrenten. 

  • Directe concurrentie → Bedrijven/applicaties die dezelfde diensten aanbieden. 
  • Indirecte concurrentie →Bedrijven/applicaties met alternatieve producten of diensten, die in dezelfde behoefte voorzien als dat jij doet. Denk hierbij ook aan offline mogelijkheden. 

3. Bepaal sterktes en zwaktes

Het is belangrijk om hiervoor in de huid van jouw doelgroep te kruipen. Soms is dit lastiger dan je denkt, omdat je te diep in de materie zit. (Onafhankelijk) onderzoek kan in dat geval helpen. Vraag jezelf af waarom een potentiële klant voor een (in)directe concurrent zou kiezen en in welk geval ze liever voor jouw applicatie gaan. Schrijf minimaal drie sterktes en drie zwaktes op van elke concurrent. We adviseren je om het verdienmodel van de concurrent hier ook in mee te nemen. Bieden ze een app aan die eenmalig aangeschaft wordt of werken ze met een licentiemodel? Vaak wordt dit onderdeel in een tabel gezet voor extra overzicht.  

/

4. Leer van je concurrenten

Werk naar conclusies toe. Hoe sterk is je concurrentie en wat zijn hun grootste sterktes en/of zwaktes? Wat betekent dit voor jouw applicatie? Je kan zowel de bedreigingen als de kansen op een rijtje zetten. Leer van je concurrenten en de reacties van hun gebruikers. Zo voorkom je in ieder geval dat je dezelfde fouten maakt. 

5. Onderscheiden van de concurrentie

Veel applicatie-ideeën zijn al bedacht en kan je zo overnemen. De kunst is om toegevoegde waarde te leveren in jouw applicatie. Waarom ben je relevant? Onderscheidend zijn zonder relevantie levert niks op. Gebruik de inzichten uit de concurrentieanalyse om waar nodig jouw originaliteit aan te scherpen. Dit is namelijk een van de belangrijkste succesfactoren voor applicaties.

Jump denkt graag mee!

Vrijblijvend sparren over jouw app-idee? Laat je gegevens achter en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op!

    We behandelen je e-mailadres met respect en sturen geen spam.