Wat kost een app? Een vraag die we regelmatig krijgen, maar die lastig te beantwoorden is. Dit komt omdat niet de hoofdlijnen, maar de details vaak de omvang van het werk bepalen. Sommige technische keuzes kunnen eenvoudig het werk verdubbelen of juist halveren. We hebben de belangrijke prijsbepalende factoren voor je op een rijtje gezet. Dit kan je vervolgens zelf toepassen in onze prijscalculator om een idee te krijgen van de prijs voor jouw app!

1. Maatwerk vs. standaard software

Bedenk goed waarom je zou kiezen voor maatwerk. Dit doe je omdat de functionaliteit die je zoekt niet standaard beschikbaar is. Wil je een chat applicatie? Bedenk eerst of je niet (slim) gebruik kan maken van WhatsApp.

Een van de voordelen van een maatwerk applicaties is dat de hele app ingericht kan worden naar jouw smaak. Alles is in principe mogelijk, omdat er geen beperkingen zijn door bijvoorbeeld voorgeprogrammeerde software of design templates. Dit klinkt natuurlijk interessant, maar hou er rekening mee dat maatwerk een grotere investering is dan standaard software. De ontwikkeling van de applicatie kost namelijk meer inspanning en tijd.

2. Toepassing applicatie 

De toepassing van de app heeft grote invloed op de omvang van het werk. Dat heeft te maken met de onderliggende eisen. Een bank die een mobiel bankieren app ontwikkelt heeft strenge eisen op het gebied van veiligheid, testen, privacy en stabiliteit. Dit noemen we enterprise readiness. Wil je slechts je idee toetsen of visualiseren aan bijvoorbeeld investeerders, dan kunnen we een prototype ontwikkelen. Dit zijn vaak enkel klikbare schermen waardoor de hoeveelheid werk beperkt wordt. Een enterprise app is een veel grotere investering dan een prototype app. Hieronder worden de vier types uitgelegd. 

Prototype 

Een prototype van je app is een globale schets van de applicatie en alle mogelijkheden ervan. Als je plannen nog niet steevast staan is het handig eerst een prototype te laten ontwikkelen. Een prototype kan soms tot nieuwe inzichten leiden. Handig als je nog niet helemaal zeker bent welke kant je precies op wilt gaan met de app. Deze versie is overigens niet geschikt voor de eindgebruiker

Eerste succesvolle versie (MVP)

Dit is een applicatie met alle minimale functionaliteit om succesvol te kunnen zijn. Hiermee kun je jouw idee in de markt introduceren. De app kan later nog worden ingevuld met meer opties, om de software nog beter de laten functioneren. Wij raden een webapplicatie vaak aan als eerste succesvolle versie.

Volledig product

De wensen die je hebt voor jouw app zijn meer dan de minimale vereisten om succesvol te zijn (zoals hierboven beschreven bij MVP). De omvang van het werk voor het volledige product is dus vaak groter. Bedenk goed of het volledige product een juiste startpunt is of dat je hier naartoe kan groeien.

Enterprise product

Stel je hoge eisen aan veiligheid, privacy, stabiliteit, complexe autorisatie, etc.? Dan is het vereiste kwaliteitsniveau van de software het hoogst en neemt de omvang van het werk aanzienlijk toe. De applicatie wordt ontwikkeld en opgeleverd voor volledig gebruik, maar dan op enterprise level, geschikt voor grote bedrijven, zware servers en continu gebruik.

3. Geschiktheid voor verschillende platforms 

Er zijn verschillende platforms en apparaten waar je een app op kunt distribueren. Op welk platform moet jouw applicatie kunnen werken? IOS en/of Android? Moet dit dan alleen voor desktop en/of mobiel en/of tablet? Het is ook mogelijk om te werken met enkel een webversie. Deze hoeft niet gedownload te worden uit een appstore. De webversie kan simpelweg in elke browser geopend worden zonder dat er verschillende ontwerpen gemaakt moeten worden per platform. De omvang van het werk breidt per platform en type device behoorlijk uit. Denk daarom goed na over wat echt een must is voor jouw applicatie.


4. Offline en online app vs. alleen online app 

Moet de eindgebruiker ook zonder toegang tot internet de applicatie kunnen gebruiken? In veel gevallen is dit een nice to have. Veel mensen zijn namelijk constant verbonden met internet, waardoor deze optie vaak onnodig is.

Een voorbeeld van applicaties die offline doorwerken zijn muziekapplicaties (Spotify Premium, Apple Music, etc.). Muziek kan online gedownload worden op een persoonlijk account, waardoor er offline ook muziek geluisterd kan worden. Denk erover na of deze optie wel echt nodig is voor jouw applicatie. Een app die offline doorwerkt is extra kostbaar. Offline functionaliteit verhoogt de complexiteit aanzienlijk. Denk daarom goed na of dit een noodzakelijke optie is of ook anders kan worden opgelost.


5. Gebruikersbeheer

Hebben gebruikers van jouw app een account nodig? Bijvoorbeeld voor het opslaan van hun voorkeuren, het toepassen van rechten of het registreren van hun acties. En dient dit in de app beheert te worden of wil je gebruik maken van een externe provider middels SSO (denk aan een bedrijfslogin of inloggen met Google of Facebook account). Geen gebruikersbeheer, dus anoniem gebruik is ook een optie. De complexiteit van het gebruikersbeheer heeft invloed op de omvang van het werk.


6. Statische app vs. dynamische app

De meest simplistische vorm van een app is een app met statische schermen. Alles is daarbij vooraf ingevoerd en niet bewerkbaar. Dat betekent dat de tekst van het scherm niet aanpasbaar is en geen gebruikersinteractie mogelijk is. Prima voor een evenementen app waar je slechts je agenda of sprekerslijst mee wilt delen. Voor veel andere toepassingen is er al snel interactie met een database benodigd. Dit noemen we een dynamische app.

In de bovenstaande punten hebben we het vooral gehad over de kosten van een app. Een vraag die net zo belangrijk is. Of misschien wel belangrijker is: Wat levert het op? Het optimaliseren van een proces of aanboren van een nieuw verkoopkanaal voegt veel waarde toe. Door dit af te wegen tegen de kosten ontstaat een business case waarover je een beslissing kan maken. Wij zijn je graag van dienst bij het bepalen van jouw business case en het neerzetten van een zo’n hoog mogelijke return on investment (ROI).

Wil je direct een schatting ontvangen van de kosten om jouw applicatie te laten maken? Vul de prijscalculator in!