Software kan een groot verschil maken binnen een organisatie. Een standaard pakket lijkt een goede keuze. In praktijk blijkt toch vaak dat men niet 100% tevreden is. Maatwerk software laten maken kan een oplossing zijn… maar is dit de moeite en de investering wel waard? We leggen het graag uit en zetten de voor- en nadelen op een rijtje!

Wat is het verschil tussen maatwerk software en standaard software?

Maatwerk software wordt speciaal voor jouw organisatie ontwikkeld. De software is volledig afgestemd op de werkwijze en de wensen van één bedrijf. Standaardpakketten zijn in feite kant-en-klaar. Ze worden bijvoorbeeld ontwikkeld voor een branche, afdeling of functie. Hetzelfde pakket moet bij zo veel mogelijk bedrijven aansluiten. Daarom is standaard software een stuk algemener. Het grote verschil is dus dat maatwerk specifiek afgestemd is op jouw wensen, terwijl standaard software geoptimaliseerd wordt voor een grote doelgroep.

Maatwerk software

Voordelen maatwerk software

  • Maatwerk software heeft geen standaard, het kan zo groot of zo klein zijn als nodig is. Je zit nooit vast aan onnodige extra’s of vervelende beperkingen.
  • Niks is onmogelijk, omdat de software speciaal voor jou ontwikkeld wordt. Hierdoor sluit het naadloos aan op jouw werkwijze.
  • Het is mogelijk om bestaande software(pakketten) uit te breiden met maatwerk.
  • Maatwerk software is een schaalbaar proces. Het is mogelijk om de software uit te bouwen en aan te passen.
  • Er hoeven geen licentiekosten betaald te worden.
  • De software is eigendom van jouw organisatie. 

Nadelen maatwerk software

  • De benodigde investering bij start is hoger dan bij een standaard softwarepakket.
  • Het kost vaak een aantal weken om maatwerk software te laten bouwen.

Wanneer kies je voor maatwerk software?

Bijvoorbeeld als jouw organisatie werkt op een unieke manier en/of er geen standaard software is die volledig aansluit op jouw wensen. Als je software wilt die jouw processen volledig ondersteund, is maatwerk software een goede keus. Daarnaast kan met maatwerk jouw huidige software vernieuwd worden door er een schil omheen te bouwen. Dit wordt vaak gedaan als oude software onvervangbaar is. Het is bijvoorbeeld mogelijk functionaliteiten toe te voegen en data uit andere systemen op te halen. 

Standaard software

Voordelen standaard software

  • Er is geen grote investering nodig om van start te gaan.
  • Je kan direct starten met standaard softwarepakketten, terwijl maatwerk software eerst ontwikkeld moet worden.

Nadelen standaard software

  • Standaard pakketten zijn gemaakt voor het ‘gemiddelde bedrijf’, grote kans dat het niet volledig op jouw organisatie aansluit.
  • Vaak missen er functionaliteiten, waardoor er ook nog buiten de software gewerkt moet worden.
  • Pakketten zijn veelal op basis van licenties, het is geen eigendom van jouw organisatie.
  • Het gaat om kant-en-klaar pakketten, waardoor de bedrijfsvoering aangepast moet worden om de software goed te kunnen gebruiken in plaats van andersom.
  • Vaak is een standaard pakket slechts voor één afdeling geschikt (bijvoorbeeld sales of hr), terwijl in maatwerk software meerdere rollen gebouwd kunnen worden.

Wanneer kies je voor een standaard softwarepakket? 

Als er een standaardpakket is dat goed aansluit op jouw wensen, taken en werkwijze dan is dat vaak de beste keuze. In dit geval hoef je het wiel natuurlijk niet opnieuw uit te vinden.

Dus… kies jij voor maatwerk of voor standaard software?

Software is zeer belangrijk en daarom is het nemen van de juiste keuze cruciaal. Wij helpen je graag in dit proces. Hoe doen we dat?

  1. In de analysefase checken we wat je nodig hebt en wat er al in huis is. We kijken of er doorgewerkt kan worden met de huidige software of dat compleet nieuwe software een betere optie is. 
  2. Daarna bekijken we wat de beste manier is om jouw wensen te verwezenlijken. Het is belangrijk dat de verwachtingen van alle partijen helder in beeld worden gebracht.
  3. Vervolgens zorgen we er met demo’s en Proof-of-Concepts voor, dat de waarde van digitalisering direct vertaald wordt naar de huidige situatie. Op deze manier wordt de haalbaarheid van jouw doelen altijd eerst uitvoerig getest.