Voor Meeder maakte Jump een automatiseringssprong. Dankzij een innovatieve orderpickapplicatie is er een flinke efficiencyslag gemaakt. Daarvoor is het low-code platform Mendix gebruikt. Ook toekomstige applicaties worden met Mendix ontwikkeld.

Meeder is een groothandel in groente en fruit en is al sinds 1880 actief. Het Rotterdamse bedrijf levert vooral aan grote cruiseschepen. Daar zijn IT-systemen dan ook op ingericht. Er is ook een andere tak, gericht op reguliere scheepvaart. Deze schepen willen kilo’s fruit in plaats van pallets met fruit. Dat vormde een drempel voor Meeder om echt te innoveren. Jump gebruikte Mendix om een oplossing te ontwikkelen.

Strategisch de juiste koers

Er lagen al veel ideeën op de plank om te ontwikkelen, maar dat kwam niet van de grond door technische drempels. Doorontwikkeling in het bestaande backoffice systeem was lastig. Het zou veel tijd en moeite kosten om bijvoorbeeld mobiele oplossingen te realiseren voor tablets. Het feit dat Meeder al twintig jaar de software-ontwikkeling van het backoffice systeem heeft beïnvloed, laat zien dat het bedrijf innovatie serieus neemt. Dat is een belangrijk ingrediënt voor een succesvolle stap naar digitale transformatie. Mendix vormt hierin een goede oplossing als het innovatieplatform voor toekomstbestendige doorontwikkeling.

Binnen enkele weken van niets naar een app

Tijdens de ‘Proof of Concept’-week gingen twee ontwikkelaars aan de slag. Ze bouwden in die ene week een orderpick-applicatie voor Meeder. Programmeren via Mendix is zes tot acht keer sneller dan traditioneel programmeren, waardoor er al snel een demo getoond kon worden aan het team van Meeder.

Voor de Proof of Concept werden twee uitdagingen geformuleerd. We lieten zien hoe makkelijk het is om Mendix te koppelen aan het backoffice-systeem van Meeder. Ook snuffelde in deze week een IT-medewerker van Meeder aan Mendix. Hij begreep direct de logica van het ‘low code’-platform. Sinds februari volgt hij de Mendix-opleiding, zodat hij in de toekomst zelf applicaties kan ontwikkelen voor Meeder.

Na de succesvolle demo is er gestart met het uitbouwen van de eerste proefversie naar een volwaardig versie die orderpickers operationeel kunnen gebruiken. 

“Het is heel mooi dat Jump begrijpt hoe het hier werkt. De mannen van Jump hebben de werkelijkheid in de loods uitstekend vertaald naar een technische oplossing.”

Mariska Belder

Quality & Development Manager bij Meeder

Orderpickers worden nu slimmer ingezet

Het grote nadeel van orderpicken met papier is dat er sprake is van inefficiëntie. Er is geen realtime inzicht in de voorraad. Het systeem denkt dat er nog vijf kilo aardappelen beschikbaar is, maar misschien zijn deze aardappelen zojuist al gepakt en is die mutatie nog niet verwerkt. Een ander nadeel van orderpicken met papier is dat orderpickers voorheen zelf hun favoriete orders kozen. Nu bepaalt de warehousemanager dit op basis van beschikbaarheid of spoed.

De business bepaalt de roadmap

Tijdens een portfoliosessie met verschillende afdelingen van Meeder is er nagedacht over andere Mendix toepassingen. Van een Q&A-formulieren-app tot een chauffeurs-app voor track & trace en van een bezoekersregistratie-app tot een onderhoudsapplicatie voor reparaties. Uiteindelijk koos iedere afdeling één app met de hoogste prioriteit. Dit resulteerde in een selectie van zeven applicaties die worden opgenomen in de roadmap om binnenkort te ontwikkelen.

Samengesteld innovatieteam is klaar voor de toekomst

Intern bij Meeder worden steeds meer mensen opgeleid om apps te bouwen en onderhouden met Mendix. De rol van Jump in de samengestelde innovatieteams wordt op deze manier steeds kleiner en borgt Meeder verdere digitalisatie in-house.

Gratis demo bij jou op kantoor?

Geïnteresseerd in een gratis demo van onze apps? Laat jouw e-mailadres en telefoonnummer achter. We maken graag een afspraak bij jou op locatie om de mogelijkheden van Mendix te zien.
✓ Demo duurt ongeveer 1 uur ✓ We laten de mogelijkheden van Mendix zien ✓ Je krijgt van ons één geweldig idee!

    We behandelen je e-mailadres met respect en sturen geen spam.