Talloze buitenlandse IT-bedrijven die het aanbieden, hoog opgeleid personeel met lagere uurtarieven dan in Nederland. De grootste aanbieders zijn vooral Aziatische landen, met India als koploper. Ook vanuit Latijns Amerika en het Oostblok groeit het IT aanbod. Vaak wordt het op een manier gebracht dat het te goed lijkt om waar te zijn. Logisch dat veel bedrijven het in overweging nemen. Er zijn verschillende criteria waar je op moet letten. Een simpel lijstje met voor- en nadelen volstaat hier niet. Elk voordeel heeft immers zijn nadeel en vice versa. Wat zijn nou de punten waar je op moet letten?

Tijdsverschil 

Natuurlijk ligt het eraan in welk gebied jouw ontwikkelaar zich bevindt, maar de kans is groot dat er een tijdsverschil is. In India is het bijvoorbeeld 3,5 uur later dan in Nederland. Dit hoeft niet direct nadelig te zijn. Wellicht vind jij het wel heel fijn als er voorwerk wordt gedaan voor jouw interne ontwikkelteam. Een gezamenlijk overleg aan het begin van de werkdag wordt vaak wel lastiger. Het is in ieder geval goed om hier rekening mee te houden. 

Communicatie en cultuurverschillen

In IT is transparantie en eerlijkheid zeer belangrijk, zeker op het moment dat het niet gaat zoals gepland. In veel culturen is het niet vanzelfsprekend om direct aan de bel te trekken. In Nederland hebben we hier over het algemeen minder moeite mee. Het is vervelend om een klant ‘nee’ te verkopen, maar het is nog vervelender om een klant aan het lijntje te moeten houden. Culturele verschillen worden vaak gezien als een van de belangrijkste redenen dat offshore projecten vaak uitlopen. Daarnaast maakt het de samenwerking ook een stuk lastiger. De kans op miscommunicatie en onbegrip is immers een stuk groter door de culturele verschillen. 

Taalbarrière

Taal blijft het belangrijkste onderdeel van communicatie. Hoewel vaak wordt beweerd dat iedereen Engels spreekt, blijkt dit in de praktijk sterk tegen te vallen. Dit geldt niet alleen voor de ontwikkelaar in het buitenland. Het is goed mogelijk dat mensen binnen jouw eigen organisatie moeite hebben met Engels of een sterke voorkeur hebben om Nederlands te spreken. Taal kan een grote beperking vormen voor het succes van jouw software. Je wilt natuurlijk niet dat mensen elkaar niet verstaan en daardoor langs elkaar heen werken of het gesprek helemaal uit de weg gaan.

Kwaliteitsverschil

Een masterdiploma informatica biedt helaas geen garantie tegen spaghetticode. De kwaliteitsstandaarden liggen in het buitenland vaak lager dan hier. In het begin lijkt het alsof er snelle stappen worden gemaakt, door kopieer en plak werk. Als de code slecht in elkaar zit moet jouw interne team of de volgende ontwikkelaar, zelfs voor een kleine aanpassing, hier veel tijd aan besteden. Vaak is het zelfs makkelijker om de code opnieuw te schrijven dan vanuit slechte code door te werken. 

Garanties en beloftes 

Elk IT-bedrijf kan beloftes maken die uiteindelijk niet nagekomen worden. Overal ter wereld kan het misgaan, dat ligt niet aan de geografische locatie. Wat wel verschilt per land is de wet en hoe ermee wordt omgegaan. Als je in Nederland in je recht staat dan kan je erop rekenen dat de partij die jou onrecht heeft aangedaan hiervoor verantwoordelijk gesteld wordt. In het buitenland kan dit heel anders zijn, dat maakt dergelijke procedures een stuk lastiger. Het resultaat is vaak dat je het verlies moet accepteren en leren van je fouten. 

Onze ervaring en conclusie

In softwareontwikkeling is communicatie de sleutel tot succes. Zorg dat je zaken doet met mensen die je begrijpen en dezelfde opvattingen delen. Tarief is zeker niet de enige factor die de uiteindelijke kosten bepaalt. Kwaliteit is minstens zo belangrijk. Behoeftes begrijpen en deze kunnen vervullen met waardevolle technische oplossingen is de belangrijkste factor die bepaalt of een project succesvol is of niet. Bedenk je goed of dit voor jouw project te vinden is over de grens.

Wij hebben diverse ervaringen opgedaan met het werken in internationale teams binnen een aantal externe projecten. Buitenlandse tarieven en beschikbaarheid zijn zeker voordelen, maar de werkwijze in veel gevallen niet. Hou er rekening mee dat op communicatie, kwaliteit en doorlooptijd goed gestuurd moet worden. Dit kost uiteindelijk ook veel interne tijd en dus geld. Een kernteam dichtbij huis, aangevuld met talenten uit het buitenland kan een mooie constructie zijn voor grote projecten.

Het eigen Jump team bestaat alleen uit Nederlandse ontwikkelaars. Wij vinden de korte communicatielijnen heel fijn, aan een half woord hebben we vaak al genoeg. Voor ons is dit de beste werkwijze om in korte tijd een grote meerwaarde te kunnen leveren aan projecten.