Dat digitalisering door de huidige omstandigheden versneld wordt, is niemand ontgaan. De overheid wil hier daarom extra focus op leggen. Op Prinsjesdag is duidelijk geworden dat IT een steeds belangrijkere rol gaat spelen in Nederland. De overheid blijft zich inzetten voor digitale toegankelijkheid, begrijpelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. We zetten de meest interessante veranderingen voor je op een rijtje. 

IT Prinsjesdag 

Transparantie is een veelbesproken onderwerp in de politiek. Na meerdere mislukte IT-projecten en schandalen, is dit ook geen overbodige luxe. Er zijn zelfs plannen voor een ´IT Prinsjesdag´. Deze zou jaarlijks op de derde woensdag van November gehouden worden. 

CIO Rijk Lourens Visser licht het toe in een interview van AG-connect : “Je moet dit zien als een mix tussen de kabinetsplannen die op Prinsjesdag worden gepresenteerd en de bedrijfsvoeringrapportage die we op de derde woensdag in mei altijd met de Tweede Kamer delen.’ De officiële naam voor de dag is nog niet bekend. ‘We zoeken alleen nog naar een goede naam voor dit evenement, dat vanaf volgend jaar een jaarlijkse traditie moet gaan worden.”

“De veerkracht van de Nederlandse economie was onder andere te danken aan een al relatief ver gedigitaliseerde economie en samenleving. Deze lange termijn trend van digitalisering is bovendien als gevolg van de pandemie in een verdere versnelling geraakt.” – Rijksbegroting 2022

Budget voor betere informatiehuishouding

Er is 800 miljoen euro vrijgemaakt voor een betere informatiehuishouding. Hiermee worden documenten en informatie binnen de Rijksoverheid op orde gebracht. Dit was één van de belangrijkste aanbevelingen die zijn opgesteld naar aanleiding van de welbekende toeslagenaffaire.

Meer aandacht voor cybersecurity

Hoe digitaler er wordt gewerkt, des te belangrijker cybersecurity wordt. Naast de jaarlijkse Overheidsbrede Cyberoefening in oktober is er veel aandacht voor kennis delen en regelmatig testen van IT-systemen binnen de gehele overheid. Op Prinsjesdag heeft de Koning laten blijken dat cybersecurity hoog op de agenda staat. 

Koning Willem Alexander: “We moeten meer investeren in de aanpak van digitale criminaliteit en veiligheid, omdat de wereldwijde digitale dreigingen op tal van manieren toenemen.”

Geen budgetverhoging voor AP

Het budget blijft in 2022, net als dit jaar 25 miljoen. Dit is tegen de wens van de Tweede Kamer in, die al meerdere malen om verhoging vroeg. Volgens een onafhankelijk rapport van KPMG heeft de autorisatie persoonsgegevens 4 keer meer budget nodig om alles op orde te krijgen. Wel is vermeld dat in 2022 de volgende stappen gezet worden om burgers meer regie over hun eigen gegevens te geven.

Digitaliseringsstrategie verdeeld in 10 thema’s

Voorheen werd de Strategische I-agenda voor 2 jaar beschreven. De opvolger, de I-Strategie beweegt mee met de technische en maatschappelijke ontwikkelingen, volgens CIO Rick Laurens. In de nieuwe i-Strategie staan 10 thema’s beschreven waar de komende 5 jaar aan gewerkt zal worden. De thema’s kun je hier bekijken: I-strategie Rijk 2021-2025.

Onze ervaring

Jump heeft ervaring in het realiseren van software-innovaties in complexe organisaties, zoals de Hoge Raad en Defensie. We begeleiden het traject van een goed idee naar een concreet product of versterken als extern innovatie-team de eigen ontwikkelteams. Onze innovation engineers vertalen behoeftes naar technische oplossingen en nemen alle stakeholders in dit traject mee. We denken graag vrijblijvend mee over toepassingen die de digitale transformatie kunnen bevorderen.

Digitalisering in goede banen leiden?

We helpen je graag! Laat je gegevens achter en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

    We behandelen je e-mailadres met respect en sturen geen spam.

    Jan-Maarten Verweij

    Jan-Maarten Verweij

    06 – 2208 2817