Er gaan veel mythes rond als het gaat om maatwerksoftware. Bedrijven denken dat maatwerk applicaties ontwikkelen erg duur is, dat het vaak falende projecten zijn en dat deze apps vol met bugs zitten. Die aannames blijken niet te kloppen! Wist je dat zelfs maatwerk applicaties tegenwoordig voor 95% uit standaard componenten bestaan?

Mythe 1: maatwerk applicaties ontwikkelen is complex en loopt altijd uit

Bij maatwerk denken de meeste bedrijven aan zwoegende programmeurs, die er niet in slagen om de deadlines te halen, waardoor een applicatie maanden later pas werkt. Jammer, want vaak gaat het niet meer zo.

Natuurlijk is het ontwikkelen van een maatwerk software een complexer traject dan een klein softwarepakket kopen. Het vraagt meer denkwerk van de organisatie in de voorfase. Het is belangrijk dat je voor de tijd goed je eigen wensen op papier zet. Ook is interne aandacht en begeleiding van het project essentieel voor een goed resultaat.

We adviseren om eerst te focussen op de meest essentiële functionaliteiten van een applicatie. Behaal met die minimale basis eerst een succes. Laat je niet verleiden om aan het begin allerlei toeters en bellen te ontwikkelen. Stel, je ontwikkelt een orderpick-applicatie en je behaalt daarmee het gewenste rendement, richt je pas daarna op optimalisatie en doorontwikkeling van nieuwe functionaliteiten.

Kies dus een innovatiepartner met oog voor een gedegen voortraject. Bij Jump verdiepen we ons in jouw branche en leren we jouw bedrijf kennen. Hier besteden we aandacht aan, waardoor we weten welke bedrijfsprocessen het beste geoptimaliseerd kunnen worden. Ook begeleiden we je intensief in het opstellen van de wensenlijst en de uitwerking in visuele hulpmiddelen zoals wireframes en prototypes. Vervolgens ontwikkelen we applicaties in sprints van twee tot drie weken, waarbij vooraf wordt afgestemd wat er wordt ontwikkeld. Uiteraard volgt er tussentijds een oplevering van een demo, waardoor jij grip houdt op het resultaat.

Een wireframe is een vroege weergave van hoe het eindresultaat van een app er uit komt te zien.

Mythe 2: maatwerk ontwikkelen is duur

Maatwerk software ontwikkelen kost in eerste instantie meer dan een softwarepakket kopen. We beseffen dat hier een prijskaartje aan hangt. Toch blijkt de Total Cost of Ownership (TCO) lager te zijn. Dat wil zeggen: op lange termijn is het goedkoper om maatwerk applicaties te ontwikkelen.

Ten eerste is vijf tot tien procent van de code daadwerkelijk maatwerk. Voor de rest bestaat de applicatie uit standaard componenten, die worden hergebruikt. Dit betekent dat het qua kosten vaak meevalt om maatwerk te creëren.

Ten tweede ontwikkel je alleen features die je echt nodig hebt. Bij een standaard softwarepakket betaal je vaak mee aan veel features waar je uiteindelijk niets aan hebt. Deze hoge jaarlijkse licentie fees drijven de Total Cost of Ownership op, waardoor je vaak na een aantal jaar meer kwijt bent dan bij een maatwerk applicatie.

Mythe 3: maatwerk is geen ‘proven technology’ en daarmee een enorm risico

De laatste grote mythe is dat maatwerk zichzelf niet heeft bewezen – in tegenstelling tot een standaard softwarepakket – en dat er dus altijd foutjes in de code sluipen. In deze stelling zit een kern van waarheid, maar kinderziektes kunnen we voorkomen. Door goed (technisch) te testen, gebruikers uit te nodigen en op meerdere niveaus naar de app te kijken, kan een applicatie zonder bugs opgeleverd worden. Zo weet je zeker dat het product ook echt werkt zoals verwacht.

Maatwerk wordt uiteindelijk door een kleinere groep gebruikers gebruikt. Daardoor is het minder bewezen. Toch heb je de mogelijkheid om het systeem door te testen op de eigen processen en casussen. Dit kan in een aparte testomgeving. Als dit goed wordt ingericht, dan levert het veel meer ‘bewezen’ software op dan standaard pakketten. Deze testomgeving staat los van de productieomgeving. Kies daarnaast voor test-driven development, waarbij testen worden geschreven die de software controleren. Zo voorkom je bugs in de applicatie.

Bij Jump bouwen we met veel plezier jouw maatwerk applicatie!

De voordelen van een maatwerk applicatie

Met een maatwerk applicatie onderscheid jij je van andere bedrijven. Sterker nog: een app sluit geheel aan op jouw bedrijfsprocessen. Hierdoor werken jij en je collega’s veel efficiënter. Geen mega-Excel-bestanden of stapels papierwerk, maar gestroomlijnde, geautomatiseerde processen. Een maatwerk applicatie voorkomt onnodige invoer van data en zorgt hierdoor voor een verhoogd gebruiksgemak. Aangezien gebruikers in een vroeg stadium worden betrokken, kost de implementatie van de maatwerk app minder tijd en is er tevens minder weerstand in de organisatie. Een maatwerk applicatie biedt flexibiliteit bij de doorontwikkeling en is daarmee een perfect platform voor verdere innovatie.

Hoeveel kost een maatwerk applicatie?

Het is lastig om een prijskaartje aan een applicatie te hangen, omdat het van de complexiteit van de oplossing afhangt. Hoeveel features heeft de app? Hoeveel datakoppelingen zijn er nodig? En welke kwaliteitsnormen van de ISO 25010 zijn voor jouw app van belang? Denk hierbij aan veiligheid, schaalbaarheid, koppelbaarheid en betrouwbaarheid (oftewel de uptime van een applicatie).

Direct een prijsindicatie op maat?

Graag gaan we met je in gesprek om te inventariseren welke vraagstukken er nu liggen. We voeren een nulmeting uit, waardoor jij een goed beeld krijgt van de bedrijfsprocessen die geoptimaliseerd kunnen worden. Vul het onderstaande formulier als je een snelle prijsopgave wilt of een nulmeting op locatie.

    Waarin ben je geïnteresseerd?
    Vrijblijvende prijsopgaveKennismakingsgesprek

    Jan-Maarten Verweij

    Jan-Maarten Verweij

    06 – 2208 2817