Mendix en OutSystems zijn twee low code platforms. Dit betekent dat het mogelijk is om tien keer sneller te programmeren en applicaties binnen enkele dagen op te leveren.

In een eerder artikel schreven we over de voordelen van no code en low code ten opzichte van traditioneel programmeren. Low code platforms hebben out of the box standaard koppelingen met boekhoudsoftware en ander pakketten. Hierdoor is het mogelijk om papierstromen of talloze Excel-bestanden in één keer te digitaliseren en een efficiëntieslag te maken.

Er zijn verschillende low code platforms, zoals Mendix, OutSystems en Betty Blocks. In dit blog gaan we dieper in op de verschillen tussen Mendix en OutSystems. Deze platforms liggen dicht bij elkaar, maar zijn tevens elkaars grootste concurrenten.

Mendix vs OutSystems: kosten

Bij Mendix zijn de opstartkosten lager, maar de kosten stijgen snel na opschalen. Bij OutSystems zijn de opstartkosten hoger, maar deze stijgen niet zo snel na opschalen. Zo betaal je voor Mendix 37,50 dollar per gebruiker per maand. Het minimum aantal gebruikers is 50, waardoor je dus minimaal 1875 dollar per maand betaald voor een single app. Wil je onbeperkt veel apps bouwen, dan ga je automatisch naar een professional licentie. Je betaalt dan – voor 50 gebruikers – 5375 dollar per maand. Wil je daarnaast uitbreidingen en functionaliteiten als Private Cloud (IBM, SAP, Azure, AWS, Pivotal), Horizontal Scaling, Failover en meer support, dan kom je bij Enterprise uit. Je betaalt dan 156,50 dollar per user per maand. Bij OutSystems betaal je voor een single app 2100 dollar per maand. Dat is 225 dollar duurder dan Mendix. Voor een Enterprise-pakket betaal je 6250 dollar per maand, waarmee OutSystems iets goedkoper is dan Mendix. Het Universal-pakket (met ongelimiteerd aantal gebruikers) begint bij 15.000 dollar per maand.

Mendix vs OutSystems: framework

Met beide platforms kunnen webapplicaties en hybride mobiele apps gebouwd worden. Zo gebruikt Mendix een open source stack, bestaande uit Java, Javascript, HTML, CSS (Atlas UI) en Cordova. Er is geen internetverbinding nodig om te ontwikkelen. Daarnaast is er een projectmanagementtool ingebakken op basis van de Scrum methodiek. OutSystems heeft een stack die bestaat uit .NET *C# en MSSQL), Cordova, Javascript, HTML en CSS (Silk UI). Wil je programmeren met OutSystems, dan is een internetverbinding verplicht.

Mendix vs OutSystems: datamodel

Qua datamodel verschillen beide platforms. De basis van Mendix is schema-first. Met een domain model worden relaties en entiteiten vastgesteld. OutSystems heeft een code first approach. Entiteiten worden aangemaakt en kunnen overal gebruikt worden. Relaties worden pas later gelegd.

Mendix vs OutSystems: Flow development

De structuur van een Mendix-applicatie bestaat uit apps, modules, pages en snippets. Dit is gesorteerd van groot naar klein. In Mendix bouw je logica op in een microflow, die meerdere input en output parameters bevatten. OutSystems bestaat uit eSpaces, modules, pages en web blocks. Client events, zoals muisklikken, worden vastgelegd in client actions, behorende bij een pagina of web block. We gaan dieper in op de structuren van Mendix en OutSystems in ons whitepaper. Dit whitepaper is speciaal geschreven voor ontwikkelaars. Download deze onderaan de pagina.

Mendix vs OutSystems: deployment

Wil je jouw Mendix-applicatie deployen naar de cloud? Dit doe je met één druk op de knop. Meerdere omgevingen optuigen, lokaal deployen of performance monitoren? Het is allemaal mogelijk binnen dit Nederlandse low code platform. Ook een applicatie van OutSystems staat met één muisklik online. Qua ontwikkeling is er een uitgebreide Lifetime Staging Environment aanwezig.

Ontwikkelomgeving & uitbreidbaarheid

Bij Mendix kan er lokaal als online ontwikkeld worden via de Web Modeller. Het is ‘What You See Is What You Get’. Ook zijn er uitgebreide debugging mogelijkheden aanwezig. De ontwikkelomgeving (IDE) van OutSystems installeer je lokaal, maar er is wel een internetverbinding nodig. Voor beide platforms geldt dat er veel uitbreidingsmogelijkheden zijn. Mendix-gebruikers kunnen makkelijk gratis connectoren downloaden in de Mendix App Store, bijvoorbeeld voor bekende softwarepakketten (SAP, IBM Watson, SalesForce). De OutSystems Forge bevat alle belangrijke connectoren voor externe koppelingen. Ook als er een extensie gemaakt moet worden, dan gaat dit moeiteloos in beide pakketten.

Community & ondersteuning

De Mendix-community is veel actiever dan de OutSystems-community. De App Store is gevuld met enorm veel apps. Vragen op fora worden vrijwel direct beantwoord. Daarnaast beoordelen gebruikers apps, waardoor kwaliteit bovendrijft. Verder is Mendix gevestigd in Rotterdam, waardoor het bedrijf makkelijk te benaderen is. De sfeer is open, zowel naar gebruikers als kopers van het platform. OutSystems heeft ook een eigen applicatiewinkel – De Forge – maar daar staan veel dubieuze extensies. Daarnaast zit OutSystems in Portugal en wordt er gewerkt met een ticketsysteem.

Conclusie

Beide platforms liggen dicht bij elkaar. Toch zijn er wel verschillen, maar dat zijn kleine nuances. Mendix heeft een grote actieve community en lage opstartkosten, maar is na opschalen iets duurder dan OutSystems. Verder verschilt het datamodel: Mendix maakt gebruik van een domeinmodel, terwijl OutSystems object-geörienteerd is.

Whitepaper downloaden?

We hebben een whitepaper geschreven over Mendix en Outsystems, de bekendste low code platforms. Bij Jump bouwen we low code apps. Vraag hieronder het whitepaper aan of kies voor een demo op locatie. We laten je graag de mogelijkheden van low code zien voor jouw organisatie!

Waarin ben je geïnteresseerd?
Gratis demo op locatieGratis whitepaper