Mendix en OutSystems zijn twee low code platforms. Dit betekent dat het mogelijk is om sneller te programmeren en applicaties binnen enkele dagen op te leveren. In dit blog vergelijken we beide platforms. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

In een eerder blog schreven we over de voordelen van no code en low code ten opzichte van traditioneel programmeren. Low code platforms hebben out of the box standaard koppelingen met boekhoudsoftware en ander pakketten. Hierdoor is het mogelijk om papierstromen of talloze Excel-bestanden in één keer te digitaliseren en een efficiëntieslag te maken.

Nieuwe ontwikkelingen

Mendix en OutSystems zijn de bekendste low code platforms. Ook vinden er regelmatig ontwikkelingen plaats. Mendix introduceerde in 2019 Studio en Studio Pro, waardoor er ook no code geprogrammeerd kan worden. Ook ligt de focus op de Data Hub en React Native mobile apps. Dankzij de Data Hub hebben ontwikkelaars direct toegang tot databronnen, die zij nodig hebben om software te creëren die nieuwe productstrategieën opleveren. Dit stimuleert customer engagement en operationele efficiency. Tevens komt er een diepere integratie met SAP.

OutSystems kwam in 2019 met versie 11. In 2020 is versie 11.4 uitgerold, waardoor er meer stappen zijn gezet. Dankzij nieuwe templates en een aangepast UI framework is het mogelijk om nog sneller apps te ontwikkelen. De nieuwe templates (ook wel ‘Screen Templates’ genoemd door OutSystems) kunnen gebruikt worden om in een mum van tijd een paar voorbeeldschermen van een app te bouwen. Het OutSystems UI framework werkt met building blocks om makkelijk een fijne responsieve gebruikerservaring te creëren op mobiel, tablet en desktop.

In 2020 zal Progressive Web Apps voor OutSystems uitrollen. Het voordeel van PWA’s is dat mobiele apps verspreid worden via internet. PWA’s hoeven dus niet gedownload te worden in de App Store of Play Store. Een PWA draait in feite online, maar een gebruiker ervaart bijna hetzelfde gebruiksgemak als een native app. Verder staan er veel andere vernieuwingen op het programma, waarover OutSystems goed informeert.

De voordelen van Mendix

Het platform van Mendix is een oplossing voor een breed spectrum van developers. Daarbij richt Mendix zich duidelijk op samenwerking van IT en business. Het bedrijf levert hiervoor een aantal scrumtools. Verder hebben ontwikkelaars een eigen lokale testomgeving. Wist je dat meerdere developers op een teamserver samen kunnen werken? Dit gebeurt op basis van SVN. Daarbij dwingt Mendix developers om de beveiliging op alle niveaus goed in te richten. Een ander voordeel van Mendix is dat in één projectscherm meerdere modules zijn geopend, dus je hoeft die niet handmatig te syncen.

De nadelen van Mendix

Volgens ontwikkelaars behaal je de meeste snelheid in Mendix door met de voorgeprogrammeerde blokken te werken. Als je buiten de mogelijkheden van Mendix gaat, kunnen kleine veranderingen relatief veel tijd in beslag nemen.

De voordelen van OutSystems

OutSystems heeft een intuïtieve ontwikkelomgeving. Dit geldt vooral voor de nieuwste versie van OutSystems: versie 11. Dankzij templates, sample data en building blocks kan een gebruiker snel een applicatie bouwen. Ook zijn elementen makkelijk te gebruiken, zoals tekst en ‘if else’-statements. We vinden daarnaast dat automatisch bug-testen erg goed werken. Een gebruiker hoeft niet zelf unit-testen te schrijven, maar kan deze bug-testen direct inzetten. Handig!

De nadelen van OutSystems

Er zijn ook enkele nadelen. Zo vinden we het onhandig om in verschillende verticals te werken. Dit is trager, omdat consumer e-spaces handmatig geupdate moeten worden. Een ander nadeel van OutSystems is dat er geen lokale testomgeving is. Als de cloud ontwikkelomgeving traag is, dan kan een ontwikkelaar minder snel een applicatie ontwikkelen.

Dit zijn de verschillen tussen Mendix en OutSystems

OutSystems en Mendix liggen qua platform erg dicht bij elkaar. Niet voor niets zijn ze elkaars grootste concurrenten. Er zijn kleine verschillen, die we hieronder in een tabel naast elkaar zetten:

MendixOutSystems
Lage opstartkosten, maar kosten
stijgen snel na opschalen
Opstartkosten zijn iets hoger, maar stijgen niet snel na opschalen
Java/HSQLDB .Net (C#)/MSSQL
Domeinmodel Object-georiënteerd
XpathSQL
Subversion (Git in de toekomst?)OML (versie per deployment)
Local development and
WYSIWYG Web Modeler
Simpele gebruikersinterface:
fijne interface voor mobile development
Actieve community en
hoogwaardige AppStore
Gematigde community en veel rommel aanwezig in de OutSystems Forge
Lokale JavaontwikkelingMakkelijke integratie via integratiestudio

Benieuwd naar alle verschillen? Je leest het in ons whitepaper.

Weten of Mendix geschikt is voor jouw organisatie?

Vul de Mendix
keuzetool in!

Prijzen van Mendix versus OutSystems

Mendix is gratis te gebruiken in de public cloud, een cloudomgeving zonder ondersteuning. Als de omgeving een aantal uur niet wordt gebruikt, moet deze weer “wakker worden”. Daardoor is het niet aan te raden om de public cloud als productieomgeving te gebruiken. De licentieprijzen van Mendix starten vanaf €1.875 per maand voor een single app. Het licentiemodel is gebaseerd op het aantal app users.

Ook OutSystems heeft een public cloud die in de basis erg lijkt op het public cloud model van Mendix. De licentieprijzen starten bij €4000 per maand.

Whitepaper downloaden?

We hebben een whitepaper geschreven over Mendix en Outsystems, de bekendste low code platforms. Bij Jump bouwen we low code apps. Vraag hieronder het whitepaper aan of kies voor een demo op locatie. We laten je graag de mogelijkheden van low code zien voor jouw organisatie!

    We delen je gegevens niet met derden.