Mendix 9 is in januari gelanceerd. Dit is de langverwachte versie die ontwikkeling van PWA’s ondersteund. Als Mendix partner krijgen we daar al veel vragen over. Uiteraard lichten we het graag toe!

Wat is een Mendix Progressive Web App?

Een Progressive Web App – afgekort PWA – is een website die je kunt gebruiken als een mobiele app. Zo krijg je de voordelen van een mobiele app, terwijl je de app niet eerst hoeft te installeren op je smartphone. De voordelen zijn onder andere de snelheid en betrouwbaarheid en de mogelijkheid om offline te werken. Bekende voorbeelden van PWA’s in Nederland zijn de NOS, Starbucks en Spotify. En vanaf Mendix 9 kunnen PWA’s snel en makkelijk met low-code worden ontwikkeld. 

Wat zijn de voordelen van PWA-ontwikkeling in Mendix?

Mendix vereenvoudigt de ontwikkeling van PWA’s. In situaties waarbij zowel een PWA als een native app gewenst is, kan er gebruik gemaakt worden van dezelfde modellen, back-end services en applicatielogica. Bovendien biedt Mendix meerdere functies waardoor de ontwikkeling versneld wordt, namelijk: 

Voorgeprogrammeerde Building blocks

Voorgeprogrammeerde bouwstenen zorgen ervoor dat je versneld en versimpeld kan ontwikkelen. Ze zijn samengesteld van meerdere, vooraf geconfigureerde widgets die je naar pagina’s kunt slepen en neerzetten om algemene UI-patronen te implementeren.

Responsive Layouts en Templates

Lay-outs bepalen de navigatie van de app en hoe inhoud op het scherm wordt weergegeven. Mendix biedt voorgeprogrammeerde responsive lay-outs met alle opties voor navigatiestijlen (bovenbalk, zijbalk, hoofdmenu en submenu) in verschillende thema’s.

Het responsive UI (user interface) ontwerp is volledig open source, met responsive framework dat geïntegreerd is in de visuele ontwikkelomgeving van Mendix. Daarnaast zijn verschillende templates beschikbaar voor een breed scala aan paginatypes. 

Extra mogelijkheden door Mendix Widgets

Het is mogelijk om pagina’s nog verder uit te breiden door extra widgets toe te voegen. Er zijn tientallen widgets vrij te gebruiken. Tevens kunnen er extra widget worden gedownload vanuit de Mendix App Store.

Weten of Mendix geschikt is voor jouw organisatie?

Vul de Mendix
keuzetool in!

Meer weten over Mendix?

Voor alle vragen en verzoeken kan je vrijblijvend bij onze experts terecht. Binnen 1 werkdag ontvang je reactie.

    We behandelen je e-mailadres met respect en sturen geen spam.

    Jan-Maarten Verweij

    Jan-Maarten Verweij

    06 – 2208 2817