Mendix is constant bezig met het verbeteren van het platform. De opties worden steeds verder uitgebreid. Met uitzicht op Mendix 10 zijn er al een aantal verbeteringen in Mendix aangebracht. Wat zijn op dit moment de grootste verbeteringen voor low-code developers? We vroegen het onze Mendix Developer Jan Schneider. Hij neemt de laatste ontwikkelingen met je door.

Integratie Mendix Studio en Studio Pro

Jan: “voorheen waren er twee verschillende werkomgevingen in Mendix. Namelijk Studio én Studio Pro. Die verschillende versies waren bedoeld om de samenwerking tussen business en IT te bevorderen. De Studio versie werd met name door de business gebruikt, want deze was meer visueel ingericht en daarmee makkelijk te interpreteren. 

In de praktijk bleek dat ook ontwikkelaars regelmatig gebruik maakten van de Studio versie. Zij konden op deze manier juist een beter beeld vormen bij de applicatie die ze maakten. Zelf vind ik het ook fijn werken, omdat je zo als developer dichter bij de realiteit staat. Je krijgt direct een beeld van hoe de applicatie er op dat moment uitziet en wat er nog aangepast dient te worden. Voorheen moest ik wel apart inloggen in Mendix Studio, terwijl ik het meeste werk deed in Studio Pro. 

Mendix heeft ervoor gezorgd dat het niet meer nodig is om in twee omgevingen te werken. Het is nu al mogelijk om de structured mode en design mode naast elkaar te bekijken en dit wordt gedurende 2023 verder geïntegreerd. Er komt één omgeving waar iedereen uit een team alles kan inzien; van design tot database. 

Epic Boards 

In Epic Boards staan de taken en de verdeling ervan binnen een project. Daarnaast is ook de status van de taak inzichtelijk. Iedereen binnen een project kan dus in één oogopslag zien wat er nog moet gebeuren en wat al gebeurd is. Hierdoor verbetert de samenwerking in het team en wordt er direct duidelijkheid gecreëerd voor alle stakeholders over de voortgang tijdens het ontwikkelproces. Epic boards kunnen ingezet worden ter ondersteuning van de Scrum- en Kanban workflows. Ze maken het gebruik van een externe tool onnodig.

Persoonlijk vind ik het heel fijn dat al mijn Mendix projecten nu terug te vinden zijn in één overzicht, in plaats van op verschillende platformen voor ieder project. De nieuwe Epic Boards zorgen ervoor dat er efficiënter en transparanter gewerkt wordt, zonder dat hier extra (mondelinge) toelichting voor nodig is. In praktijk scheelt dit al snel een aantal uur aan meetings.

Stijlen tweaken en meerdere objecten per pagina

Vorig jaar is het mogelijk geworden om eigen properties en stijlen toe te voegen. Dit is een grote verbetering geweest, omdat de standaard opties nu te tweaken zijn. Dit maakt het mogelijk om stijlen en events zelf uit te breiden. Met name bij herbruikbare elementen kan dit veel tijd schelen. In de design module is het mogelijk om stijlen met CSS of SASS te bewerken. 

Een andere grote verbetering vind ik de optie om meerdere objecten per pagina te gebruiken. Vroeger moesten visuele elementen geplaatst worden om de associaties over meerdere elementen aan elkaar te koppelen. Er kon maar één object per pagina geplaatst worden. Sinds kort is het mogelijk om gelijk twee objecten te gebruiken op pagina’s en voor snippets. Hierdoor is het makkelijker en efficiënter om objecten aan elkaar te koppelen.”

Jan is al een tijdje werkzaam bij Jump en is een gespecialiseerd Senior Mendix Developer. Al jaren bevindt hij zich in binnen de IT-branche. Een paar jaar geleden raakte hij verkocht aan low-code. Waarom? Hij merkte dat je binnen low-code platforms zoals Mendix meer tijd overhoudt voor klantgerichte oplossingen bedenken, in plaats van bezig zijn met ‘standaardwerk’ dat je snel krijgt bij het klassieke ontwikkelen. Zo kan Jan zich ook bezighouden met procesinrichting en dergelijke vraagstukken, wat hij graag doet.