Digitalisering is door de huidige pandemie bij veel organisaties in een stroomversnelling gekomen. Dit zorgt ervoor dat de IT-sector volop in beweging blijft, ook in het komende jaar. Samen met onze software-architect Jan Wiebe zetten we de belangrijkste IT-trends van 2022 op een rijtje.

Web 3.0

We komen dichterbij web 3.0, de opvolger van het huidige web 2.0. De derde versie bestaat uit AI-gestuurde services, gedecentraliseerde data-architectuur en edge computing. Steeds meer apparaten gebruiken internet en internettoepassingen worden op elkaar afgestemd. De gebruiker oefent steeds meer invloed uit en de diensten worden op individuele gebruikers afgestemd. Door toepassingen zoals blockchain krijgen grote organisaties minder macht. 

Jan Wiebe: Gebruikers blijven eigenaar van hun data en krijgen meer invloed op welke data ze delen en met wie. Het wordt standaard een opt-in. Grote bedrijven die de data willen gebruiken, moeten hiervoor meerwaarde bieden aan de gebruiker.

Hyper automation

Automatiseren zorgt ervoor dat je efficiënter en minder foutgevoelig werkt. Bij hyper automation gaat het net een stapje verder. Hierbij wordt niet slechts één onderdeel, maar alles wat te automatiseren valt geautomatiseerd. Hyper automation draagt bij aan het versnellen van bedrijfsprocessen en het verbeteren van de kwaliteit. Innovatieve technologieën zoals robotic process automation, natural language processing en machine learning gaan hierbij een steeds grotere rol spelen.

Jan Wiebe: Digitalisering wordt steeds verder getrokken. Vaak wordt er gestart met het digitaliseren van een enkel bedrijfsproces. Naarmate de tijd vordert, komen er meer automatiseringswensen bij. Vaak bouwen we software daarom stapsgewijs uit.

Focus op kwaliteit

Software wordt voor meer toepassingen gebruikt dan ooit. De kwaliteit van software wordt steeds belangrijker, omdat het een grotere rol in ons dagelijkse leven inneemt. De tolerantie voor softwarefouten neemt daardoor af. Zo kan een bedrijf volledig plat komen te liggen op het moment dat het intranet niet beschikbaar is. Of denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s, waarbij softwarefouten een fatale afloop kunnen hebben. 

Jan Wiebe: Bij Jump zijn we continu bezig met het verbeteren van de softwarekwaliteit. Zo werken we met feedbackloops. Meerdere ontwikkelaars reviewen elkaars werk en klanten krijgen de software op verschillende momenten tijdens de ontwikkeling te zien. Op deze manier kunnen feedback en nieuwe inzichten sneller verwerkt worden. 

Low code

Low code is al jaren in opkomst en we verwachten dat de adoptie in 2022 flink gaat toenemen. Door met voorgeprogrammeerde blokken te werken, kan de ontwikkelsnelheid soms wel met 8x toenemen in vergelijking met traditionele code. Bovendien komen spelers zoals Mendix met steeds meer opties om nog efficiënter te programmeren. Denk aan branchespecifieke oplossingen en begeleidende bots die meedenken tijdens het programmeren. Gartner en Forrester voorspellen dat 60 tot 75 procent van de bedrijven in 2024 low code gebruiken. 

Jan Wiebe: In low code zijn de (terugkerende) basisconcepten al voor je gedaan. Bepaalde standaard functionaliteiten kan je daardoor snel ontwikkelen en releasen. Hierdoor hou je meer tijd over voor de complexe zaken in de software. 

Cybersecurity mesh

Cybersecurity staat steeds hoger op de agenda. Werken op afstand heeft meer kansen gecreëerd voor cyberaanvallen. Wie lekken wilt voorkomen, moet zorgen dat alles tot in de puntjes geregeld is. Een cybersecurity mesh kan hierbij helpen. Het is een strategie die elk apparaat onafhankelijk beveiligt met zijn eigen perimeter, zoals firewalls en netwerkbeveiligingstools. Gartner voorspelt dat organisaties die deze structuur aanhouden, het aantal hacks met 90% kunnen reduceren.

Jan Wiebe: Organisaties gebruiken vaak een enkele perimeter om een volledige IT-omgeving te beveiligen. Bij cybersecurity mesh wordt een holistische benadering gebruikt wordt. De security wordt hierdoor doorlopend aangevuld en verbeterd.

Cloud native platforms

Volgens Gartner neemt het gebruik van cloud-native-platforms de komende jaren toe. Applicaties worden hierbij direct in de cloud ontwikkeld. Door cloud native architectuur worden de cloud voordelen maximaal benut op het gebied van beveiliging, schaalbaarheid en snelheid. 

Jan Wiebe: Binnen Jump willen we in 2022 grote apps opzetten met een cloud native architectuur. Hiervoor gebruiken wij Azure. De winst zit onder andere in het beheer. Dit moet je normaal zelf doen, maar als je apps in de cloud host, wordt dit stuk uit handen genomen. Bovendien biedt Azure ook technische hulpmiddelen die het ontwikkelen en onderhouden van veilige en schaalbare software makkelijker maken. 

Sparren over software?

Laat je gegevens achter en we bellen je binnen één werkdag op.

    We behandelen je e-mailadres met respect en sturen geen spam.

    Jan-Maarten Verweij

    Jan-Maarten Verweij

    06 – 2208 2817