Verschillende Afrikaanse en Aziatische landen worden geteisterd door een sprinkhanenplaag. De zwermen kunnen wel 60 km lang en 40 km breed zijn. Volgens FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, zijn tienduizenden hectares aan gewassen al kaalgevreten. Per dag verslinden de sprinkhanen 200 ton voedsel en leggen 150 km af.

De Pakistaanse minister noemt dit “de slechtste situatie in de afgelopen 25 jaar”, omdat de voedselbronnen van mensen en vee sterk in gevaar zijn. Pakistan heeft €4 miljoen uitgetrokken voor de bestrijding van deze plaag, maar volgens de VN zou minimaal €70 miljoen nodig zijn om de crisis te kunnen stoppen…

Mogelijke schaarste Nederland

Deze crisis kan ook effect hebben op de Nederlandse voedingsmarkt. Zo worden er bijvoorbeeld veel mango’s uit Pakistan geïmporteerd. Op lange termijn kan de sprinkhanenplaag impact hebben op de beschikbaarheid van fruit in onze supermarkten.

Een voedselcrisis in deze mate is natuurlijk niet te voorkomen met software, maar deze situatie leert ons wel hoe belangrijk voorspellende factoren zijn voor de voedselindustrie. Software kan helpen om onverwachte situaties en veranderingen in de planning adequaat op te lossen. Dat een sprinkhanenplaag negatieve gevolgen heeft voor de landbouw is voorspelbaar, alleen kondigt een crisis zichzelf natuurlijk niet aan. Om de negatieve effecten voor Nederland zo veel mogelijk te kunnen beperken, is het nodig om snel te kunnen anticiperen.

Meten is weten

Door betere voorspellingen en dus ook inzichten, kunnen er eerder beslissingen genomen worden. Verwacht je over drie maanden een tekort aan mango’s? Voorkom een crisis en kom in actie door in gesprek te gaan met andere toeleveranciers. Daarnaast kan software gebruikt worden om overschotten te voorkomen, waardoor je nog scherper kunt inkopen. Zijn er wel overschotten, dan kan dit op tijd digitaal doorgegeven worden aan afnemers van reststromen, zoals veevoerbedrijven. Zo voorkom je verspilling en werk je efficiënter.

Veel organisaties, ook in de voedselindustrie, zijn bezig met het digitaliseren van hun processen. Een low-code platform zoals Mendix kan als schil worden gelegd op bestaande systemen. Bovendien kan het gebruikt worden om eenvoudig moderne applicaties te ontwikkelen, zoals een planningstool om de (toekomstige) voorraad te bewaken. Ook als je geen ontwikkelaar bent, kan je met Mendix applicaties maken door middel van voorgecodeerde bouwblokken. De ontwikkeling gaat wel 4 tot 8 keer sneller dan op traditionele wijze.

Weten wat voor applicaties jouw bedrijf verder kunnen helpen?

We denken graag vrijblijvend mee. Laat je gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met je op.

    We behandelen je e-mailadres met respect en sturen geen spam.

    Jan-Maarten Verweij

    Jan-Maarten Verweij

    06 – 2208 2817