Hardware komt te laat, issues met het invoeren van de servers op het vliegveld en avonden doorwerken. Zomaar wat uitdagingen waar Peter en zijn collega’s van Vision IT eind februari mee te maken kregen in Ethiopië bij hun nieuwe project. Wat bracht hen opnieuw in Ethiopië en wat hield de opdracht in? 

Jump levert sinds 2016 het maatwerk ERP-systeem voor ESPBC, een Ethiopisch staalproductiebedrijf. ESPBC is opgericht als een bedrijf met een missie, namelijk om werkgelegenheid te creëren en de lokale economie te stimuleren.

Peter: “In 2014 reisde ik naar Ethiopië en ontmoette ik diverse Nederlandse ondernemers. De reis heeft veel impact op mij gehad. Enerzijds de armoede en het gebrek aan kansen. Anderzijds die enorme positieve impact die ondernemers met een missie daar hebben. Terug in Nederland ben ik in contact gebleven en daaruit ontstond een samenwerking met ESPBC. Er was behoefte aan meer digitalisering om de groei te ondersteunen. In 2016 startten we met de eerste module van het digitale systeem, waarmee de sales teams efficiënter te werk gaan.”

Digitalisering leidt tot meer eisen aan de IT infrastructuur 

Bij ESPBC is Jaap sinds een paar maanden de nieuwe General Manager. De verdere groei van het bedrijf, levert ook nieuwe requirements op voor de IT. Dit is gelinkt aan de opschaling in digitale middelen en de plannen om meer vestigingen te openen. Het synchroniseren van bedrijfsdata is nog belangrijker en de load op de server hoger. Ook de eisen aan beveiliging en performance stijgen. Een nieuwe server, professionele firewall en switches zijn dan ook hard nodig. Vanzelfsprekend hoort daar een upgrade van de software bij, die alle data synchroniseert. Kort samengevat is dat de reden om opnieuw naar Ethiopië te gaan.

“Als je in Ethiopië staat haal je niet even een firewall of netwerkkabel op de hoek van de straat.”

Peter: “Eenmaal aangekomen in Ethiopië bleken er problemen te zijn met de invoering van de servers en firewall. Daar heb je een specifieke permissie voor nodig. Nadat ik vijf verschillende mensen had gesproken, kreeg ik de servers toch niet mee. Gelukkig kent Jaap de weg in bureaucratische processen. Door de juiste mensen te bellen kwam het spul dus alsnog op tijd aan!

Nog iets moois wat je in Nederland niet mee zou maken… Op zaterdag monteerde Jaap zelf een “serverkast” in elkaar. Een staalconstructie, want daar weet ESPBC uiteraard wel raad mee. Maar tegen het eind van de dag zaagde Jaap wel bijna zijn duim eraf en moesten we nog snel naar een lokale kliniek.”

Klaar voor de volgende groeispurt

Het project om de IT infrastructuur op te schalen is succesvol afgerond. Daar waren wel wat nachtelijke werkuren voor nodig. Momenteel werken bij ESPBC 20 medewerkers dagelijks op de systemen. Zelfs als de stroom uitvalt, blijft alles doordraaien!

“Momenteel werken bij ESPBC 20 medewerkers dagelijks op de systemen. Zelfs als de stroom uitvalt, blijft alles doordraaien!”

ESPBC wil de aankomende jaren de groei flink doorzetten, maar wel met hetzelfde aantal medewerkers en machines. Is dat mogelijk? Jazeker! De processen kunnen nog flink worden geoptimaliseerd en de kennis en ervaring van medewerkers verhoogd. Betere aansturing, juist datagebruik en informatie uit het digitale systeem zijn hierbij van cruciaal belang. Er zijn al plannen gemaakt voor nieuwe modules waaronder een importmodule en een productiemodule.

Wij ondersteunen ESPBC graag in de verdere groei van het bedrijf. Meer werkgelegenheid helpt in de strijd tegen armoede en bevordert de ontwikkeling van het land. Als Jump geloven we in die strategie. Wij zijn trots op het mooie project en om ons steentje bij te mogen dragen aan zulke mooie initiatieven! Daarnaast zijn we erg enthousiast over de samenwerking met Vision It. We kijken uit naar de toekomst waarin we samen meerwaarde voor verschillende klanten kunnen leveren!

Weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?

We denken graag met je mee hoe jouw organisatie efficiënter te werk kan gaan. We nemen binnen 2 dagen contact met je op!

    We behandelen je e-mailadres met respect en sturen geen spam.