Terug naar alle blogs
Smart warehousing: dit is het magazijn van de toekomst!
Toe aan een supply chain upgrade? Een slim magazijn verhoogt de productiviteit. Daarnaast worden er minder (menselijke) fouten gemaakt en is kostenoptimalisatie beter mogelijk. Maar wat houdt smart warehousing nou in en waar begin je? Lees verder voor 5 voorbeelden van technologieën die jouw magazijn slimmer kunnen maken!
1. Automatic Guided Vehicles
Automatic Guided Vehicles (AGV) zijn mobiele robots die zelfstandig van A naar B rijden in een magazijn. Ze gebruiken daarvoor markers, lasers, magneten, draden of andere instrumenten. Zo kan een pallet met een gereed product automatisch van de productielijn naar het magazijn worden gereden. Waar een chauffeur moet wisselen van shift, is een AGV onvermoeibaar. Daarnaast rijdt een AGV met een constante snelheid, waardoor er minder kans op schade is. Er zijn verschillende fabrikanten die gespecialiseerd zijn in AGV’s, waaronder Jungheinrich, de AGVE Group en Wewo Techmotion.
2. Realtime informatie in het WMS
De meeste grote magazijn maken inmiddels gebruik van Warehouse Management Systems (WMS). Alle taken die te maken hebben met magazijnbeheer kunnen geautomatiseerd worden. Gebruik je al een WMS? Blijf niet stilzitten en evalueer elke twee jaar of de software nog aansluit bij jouw scope van activiteiten. Een WMF systeem toont per stellingen welke producten er te vinden zijn en brengt schaarse voorraad tijdig aan het licht. Zo kan er bijvoorbeeld een automatische notificatie verzonden worden aan alle gebruikers.
3. Sensoren voorzien van informatie
Sensoren worden steeds kleiner en slimmer. Ze zijn in staat om met elkaar te communiceren en zelfstandig autonome beslissingen te nemen. Door slimme sensoren kunnen allerlei voorwerpen in het magazijn nieuwe informatie opvangen. Stel, je slaat fruit op in je magazijn, dan wil je zeker weten dat het fruit niet gaat rotten. Door sensoren in de stellingen te plaatsen, kun je realtime allerlei waardevolle data inzien zoals temperatuur, licht, beweging en luchtvochtigheid. Schommelingen in temperatuur worden sneller opgemerkt waardoor er direct actie ondernomen kan worden. Tijdens het transport zou je IoT-sensoren in een container kunnen plaatsen, die in verbinding staan met jouw applicatie. Dit zorgt naast bewijsvoering voor het klimaat tijdens de rit, ook dat je up-to-date blijft over de aankomsttijden.
4. Orderpicken met robots
Een cobot is een robot die kan samenwerken met mensen en met andere robots. Dit maakt ze een waardevolle hulp tijdens het orderpicken. Boston Dynamics ontwikkelde een speciale robot voor de logistieke sector: Handle™. De robot kan een gemixt SKU-pallet opbouwen en heeft een camera om verschillende pallets te lokaliseren. Zijn pick rate is 360 dozen (van 5 kilo) per uur. Een ander voorbeeld is Chuck, een mobiele warehouse robot ontworpen door River Systems. Er wordt nog wel een mens ingezet om het juiste product uit de stelling te pakken, maar verder neemt Chuck al het werk uit handen. Bekijk de video hoe Chuck werkt.
5. Slimme opslag
Een Automated Storage & Retrieval System is een automatisch opslag- en orderverzamelsysteem. Een stellingbedieningsapparaat verzorgt automatisch de opslag van goederen in stellingen. Gecombineerd met een shuttle systeem ontstaat er een geautomatiseerd en snel intern goederentransport. Een voorbeeld van zo’n systeem is de Schäfer Lift & Run. De magazijnmachine rijdt over twee rails en kan tot acht meter hoogte ingezet worden. Het is zelfs mogelijk om meerdere apparaten boven elkaar te plaatsen om hoogbouwmagazijnen van 45 meter te realiseren!