Bij een applicatie wordt er vaak gedacht aan een mobiele applicatie, die je kan downloaden vanaf een appstore. Terwijl in veel gevallen een webapplicatie sneller en tegen minder kosten kan worden aangeboden. Toch moet het bij de uitvoering van je idee aansluiten. Wanneer kies je dan voor een webapplicatie en wanneer voor een mobiele uitvoering? We ondersteunen je graag in die beslissing. 

Wat is een webapp?  

Een webapplicatie is een programma dat op een webserver draait en via de webbrowser kan worden benaderd. Dit houdt in dat er een link wordt ingevoerd, waarna je in de app omgeving terecht komt. Door een webapplicatie responsive te bouwen, kan het optimaal werken op alle schermgroottes. Een responsive webapp werkt dus op een desktop, laptop, tablet en smartphone even goed.  

Wat zijn de voordelen?

  • Responsive webapps zijn platform onafhankelijk. Het maakt niet uit of de app wordt gebruikt op een desktop, een iOS telefoon of een Android tablet. Het besturingssysteem heeft dus geen invloed op de bruikbaarheid van een webapplicatie. Het enige vereiste is een webbrowser en toegang tot internet. 
  • Webapplicaties nemen geen geheugen in beslag, omdat de app niet geïnstalleerd wordt op het apparaat.
  • De webapplicatie wordt automatisch geupdatet, de gebruiker hoeft hier geen actie voor te ondernemen. Voor de ontwikkelaar scheelt dit ook tijd, omdat iedereen op dezelfde versie werkt.
  • Een webapp vereist vaak een lagere investering dan een mobiele app.  

Wat zijn de nadelen?

  • Een webapp kan niet in appstores geplaatst worden. Het is wel mogelijk om een snelkoppeling van een webapp te downloaden voor mobiel en/of desktop. Dit ziet eruit als een icoon van een mobiele applicatie.
  • Een webapplicatie heeft minder offline mogelijkheden.
  • Ondanks dat de webtechnologieën steeds betere app ervaring kunnen creëren, geeft een mobiele app in veel gevallen een betere gebruikerservaring.

Wanneer is een webapplicatie de beste keus voor jou?

Een webapplicatie is in veel gevallen een optie om serieus te overwegen. De investering voor de applicatie is vaak lager dan voor een mobiele applicatie, zonder al te veel beperkingen. 

Er zijn slechts een handvol uitzonderingen. Als de applicatie offline moeten kunnen doorwerken, is een native versie vaak geschikter. Daarnaast wint de mobiele app het vaak ook op gebruikersbeleving, maar dit is zeker niet altijd het geval. Wij adviseren een webapp in veel gevallen als startpunt, zelfs als er uiteindelijk een mobiele applicatie ontwikkeld wordt.

Wil jij een weloverwogen beslissing maken tussen een webapp of een mobiele app? We geven je graag een demonstratie waarin de verschillen direct duidelijk worden. Bel gerust op, dan plannen we direct een afspraak in!