Het is belangrijk dat jij en je externe ontwikkelpartner op één lijn liggen. Als dit niet (meer) het geval is, komt je product in gevaar. Miscommunicatie of disfunctioneren kan je letterlijk en figuurlijk duur komen te staan. Naar een andere ontwikkelpartner stappen is dan vaak de enige optie, maar software goed overnemen is ook een uitdaging. We helpen je graag op weg met een aantal essentiële tips voor dit proces. Zorg dat je in ieder geval het onderstaande stappenplan hebt uitgevoerd. 

1. Laat je huidige software vooraf grondig analyseren

Het kan zijn dat er allerlei onbekende koppelingen en eigenschappen in de software zitten waar niemand van af weet. Dit moet vooraf goed worden uitgezocht. Soms is het zelfs het geval dat de kwaliteit van de software dusdanig te wensen overlaat, dat het efficiënter is om een nieuwe versie van scratch op te laten bouwen. In dat geval wordt de software nagebouwd met een beter fundament, zodat je er weer jarenlang tegenaan kan. 

2. Breng je oude en nieuwe ontwikkelpartner in contact

Betrek je oude ontwikkelpartner zo veel mogelijk bij de overname. Communicatie met de nieuwe ontwikkelpartner maakt zaken een stuk gemakkelijker. Het scheelt veel tijd als de oude partner bereid is vragen te beantwoorden in plaats van dat de nieuwe partner alles zelf moet uitzoeken. Dit scheelt tijd en geld voor jou. Als je oude partner niet open staat voor communicatie, vraag dan in ieder geval of de huidige ontwikkelaar documentatie opstelt over de applicatie. 

3. Maak een overdrachtsplan

In het overdrachtsplan staan de technische aspecten van de overname beschreven, zoals het overdragen van de codebase, toegang tot de infrastructuur en de overdracht van de kennis van het product. Zorg ervoor dat het overdrachtsplan duidelijk is en dat beide partijen begrijpen wat er van hen wordt verwacht.

4. Combineer overname met doorontwikkeling

Door het overnametraject te combineren met een stuk functionele doorontwikkeling, zorg je ervoor dat de nieuwe partij zich gemakkelijker kan inleren. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een nieuwe functionaliteit. Je nieuwe partner leert het project kennen en werkt direct aan iets met toegevoegde waarde. Zo haal jij het meeste uit het overnametraject. 

5. Hou rekening met extra kosten in je budget

Je zal zelden een partij vinden die precies hetzelfde werkt als jouw oude ontwikkelpartner. Houd in je budget rekening met tijd voor documentatie en verbeteringen. Een nieuwe partij komt vaak code tegen die op een andere manier is opgebouwd dan ze zelf gewend is. De kracht is om dit te documenteren en ruimte te hebben om de nieuwe partij de code eigen te maken. 

6. Heldere afspraken

Een nieuwe partij is nooit uitgeleerd, daarom zijn deadlines heel belangrijk. Daarnaast leer je pas echt als je de verantwoordelijkheid draagt over de nieuwe software. Het kan helpen om dit moment helder te communiceren. Hou daarnaast ook rekening met begeleiding en support afspraken. Laat een SLA opstellen, zodat het voor alle partijen duidelijk is welke service en werkzaamheden er binnen de afspraken vallen

Case

Get More

.

GetMore helpt financiële advieskantoren toekomstbestendig te blijven door zich te onderscheiden met slimme digitalisering. Jump helpt als innovatiepartner mee om dit systeem doorlopend te verbeteren, professionaliseren en te personaliseren.

Lees hier de business case

Ben jij op zoek naar een nieuwe ontwikkelpartner?

Bij Jump hebben we jarenlange ervaring in innovatietrajecten en maatwerk software. Voor het hele proces hebben we specialisten in huis. Van het ontwerpen, ontwikkelen en beheren van apps tot het reguleren van interne informatiestromen en data. We vullen graag jouw IT team aan!

Hoe kunnen we jou helpen?

Wil je graag vrijblijvend sparren met één van onze maatwerk experts? Laat je gegevens achter en je hoort z.s.m. van ons!

    We behandelen je e-mailadres met respect en sturen geen spam.

    Jan-Maarten Verweij

    Jan-Maarten Verweij

    06 – 2208 2817