In februari startte Nathan bij Jump. Hij begon als trainee en is nu in dienst als ontwikkelaar. Hij houdt zich bezig met verschillende in- en externe projecten. Zijn talent viel intern al snel op en is nu nogmaals bevestigd door zijn schoolprestaties. Hij is namelijk cum laude afgestudeerd aan de opleiding informatica, met een 10 voor zijn afstudeeropdracht!

Even voorstellen

Ik ben Nathan, 21 jaar oud en ik woon in Ridderkerk. Mijn hobby’s zijn programmeren, gamen en fotograferen. Ik heb het traineeship bij Jump net afgerond waarna ik in dienst getreden ben als ontwikkelaar. Dat doe ik nu 4 dagen per week. 

Hoe zag jouw afstudeeropdracht eruit? 

Ik heb me bezig gehouden met Brave, het klantenportaal van Jump. Hierin kunnen klanten voorstellen ontvangen en accorderen, de planning inzien, bestanden uploaden en downloaden en tickets aanmaken met bijvoorbeeld een vraag of een probleem.  

Het doel van mijn afstudeeropdracht was om gamificatie toe te passen en het klantenportaal verder te ontwikkelen. Hiervoor heb ik onderzoek gedaan naar gamedenken en gametechnieken. Dit heb ik vervolgens toegepast zoals in het voorbeeld. In Brave kunnen klanten meekijken met de ontwikkeling door middel van takenkaartjes. Zo is de vordering van het project live te volgen. Als de laatste taak is afgerond, komt er confetti in beeld.

Daarnaast zijn we momenteel nog bezig met het uitwerken van de walkthrough, een geanimeerd stappenplan dat uitlegt hoe het portaal werkt. Zo wordt Brave extra gebruiksvriendelijk.

Hoe heb je jouw schooltijd ervaren?

Nadat ik de Havo afgerond had, heb ik een tussenjaar genomen. In dat tussenjaar heb ik me veel beziggehouden met software ontwikkeling. Ik merkte toen dat een lange opleiding niet per se nodig was. Ik kon mezelf ook dingen aanleren, door het gewoon te doen. Om die reden heb ik uiteindelijk gekozen voor een verkorte opleiding, waarin theorie en praktijk even belangrijk waren. Ik deed informatica op de Associate Degree Academie Roosendaal, een samenwerking tussen Avans en Hogeschool Zeeland. Het was een leuke en leerzame tijd die snel voorbij is gegaan.

Sinds wanneer wil je in de IT werken en hoe ben je daarbij gekomen?

Toen ik 12 was hield ik me eigenlijk al bezig met het maken van apps. Ik begon toen met experimenteren en probeerde games te maken met een tooltje. Uiteraard waren dit nog geen werkende apps, maar dat is wel hoe het allemaal begon. Op Youtube keek ik Unity tutorials waardoor ik mezelf stap voor stap leerde programmeren in C#. Doordat ik de logica van programmeren begon te snappen werd het ook steeds leuker. Op de Havo koos ik informatica als vak. Vervolgens ben ik me verder gaan verdiepen in andere programmeertalen en frameworks.

Wat vind je het leukst aan softwareontwikkeling?

Ik vind het mooi dat je bedrijven en mensen kan helpen door iets voor ze te bouwen. In software is bijna niks onmogelijk, vooral als er gewerkt wordt met maatwerk zoals bij Jump. Daarnaast vind ik de styling van apps ook heel leuk.

Waar wil je jezelf nog in verdiepen?

Er zijn veel verschillende programmeertalen en frameworks. Bovendien komen er ook steeds nieuwe bij. Het is altijd handig om daar zo veel mogelijk kennis van te hebben. Daarnaast wil ik mezelf nog verder verdiepen in design. Niet omdat ik die kant op wil gaan, maar omdat ik het heel belangrijk vind om een volledig product te kunnen opleveren.

Had je die 10 verwacht?

Nee, zeker niet. Ik wist dat er een kans was om cum laude te slagen op basis van mijn eerdere cijfers. Ik deed goed mijn best voor mijn afstudeeropdracht, zodat het mijn cijfergemiddelde niet omlaag zou brengen. Maar een 10 had ik nooit verwacht!