Mendix is wederom leider in de Gartner Magic Quadrant voor Multiexperience Development platforms. Dit jaar steekt Mendix nog verder boven de concurrentie uit. Daar zijn we als Mendix Partner enorm trots op. We lichten het Gartner rapport graag extra toe zodat helder is wat dit voor jou betekent.

Wat doet Gartner? 

Gartner is een toonaangevend analistenbureau dat geregeld studies uitbrengt waarin verschillende softwareproducten worden vergeleken. Deze rapporten worden vaak gebruikt in softwareselectietrajecten en helpen organisaties bij het maken van een keuze. 

Wat is een Multiexperience development platform?

Een multi-experience development platform (MXDP) is een product dat ontwikkelaars een geïntegreerde set front-end ontwikkelingstools en backenddiensten biedt voor moderne (native) applicaties. Dit gaat verder dan low-code platforms enkel gericht op (web)app ontwikkeling. Zo kan je met MXDP’s bijvoorbeeld hele customer journeys digitaliseren. Platforms die in deze vergelijking zijn meegenomen bevatten functionaliteiten voor de ontwikkeling van responsive webapps, PWA’s, chatbots en spraakondersteuning. Daarnaast bevorderen deze platforms de samenwerking om tot de beste applicaties te kunnen komen.

De Gartner Magic Quadrant

Het onderzoek richtte zich op 13 platforms die aan de gestelde eisen voldeden. Zij zijn beoordeeld op 2 assen, namelijk visie ’in hoeverre is het product vernieuwend en past het in de (toekomstige) markt’ en uitvoering ´in hoeverre is het bedrijf is staat om deze visie uit te voeren?´. De Gartner Magic Quadrant is vervolgens opgedeeld in niche players, challengers, visionaries en leaders. Een positionering als leader betekent dat je hoog scoort op beide assen. Hier vielen slechts vier platforms onder namelijk; SAP, Outsystems, Salesforce en Mendix. Dit zijn bekende namen waarmee Mendix veel wordt vergeleken. De grootste afwezige is Microsoft die met het PowerApps platform niet voldeed aan de kwalificatie voor ‘multi experience platform’. Mendix was dit jaar de duidelijke koploper en wordt dus gezien als het meest volwassen platform. 

Mendix als koploper tussen de leiders

Mendix scoort het hoogste van alle platforms op zowel visie als uitvoering. Dit komt volgens Gartner vooral door hun business model, product strategie en de reactiesnelheid op de veranderingen in de markt. 

Business model

Mendix stelt klanten in staat om het platform zelf te evalueren en aan te schaffen zonder een uitgebreid verkooptraject in te gaan. Zo kan je bijvoorbeeld starten met een gratis versie. Dit is een extra toegankelijke manier om kennis te maken met het platform. Daarnaast worden de branchespecifieke oplossingen geprezen. Zo kan er op basis van best practices uit de markt nog sneller ontwikkeld worden en haal je de maximale (tijds)winst uit een platform. 

Product strategie

Gartner prijst in het rapport de productstrategie van Mendix. Zo wordt de compleetheid en ingebouwde intelligentie benoemt die zowel een professionele als citizen (niet technische) ontwikkelaar helpt bij de ontwikkeling van slimme toepassingen. Ook de offline-first opties met client side workflows en de mogelijkheden voor real-time verbindingen tussen verschillende (IT/OT) applicaties vallen bij Gartner in de smaak.

Market responsiveness

In vergelijking met andere leveranciers reageert Mendix sneller op marktontwikkelingen. Het platform past zich aan, zodat de gebruikers sneller en makkelijker met de nieuwste technologieën aan de slag kunnen gaan. Zo stelt Mendix klanten in staat om realtime applicaties te ontwikkelen die IT en OT omvatten en is de Data Hub uitgebreid met meer en betere API-integratiemogelijkheden. 

Aandachtspunten

Net als elk platform in het onderzoek werden er bij Mendix ook aandachtspunten benoemd. Dit ging onder andere over de marketing, waarin ze sterk afhankelijk zijn van Siemens. De leercurve voor ontwikkelaars werd ook benoemd. Die zou relatief steil zijn in vergelijking met andere platforms. Ten slotte geeft Gartner aan dat de AR en MR mogelijkheden van Mendix zijn verbeterd, maar nog niet op het hoogste niveau liggen. 

Weten of Mendix geschikt is voor jouw organisatie?

Vul de Mendix
keuzetool in!

Benieuwd wat Mendix voor jouw organisatie kan betekenen?

Als je op zoek bent naar een low-code platform dat de organisatie ondersteunt in de digitalisering, en je wil meer dan simpele webapplicaties (zoals goede mobile apps) neem dan zeker Mendix mee in je overweging. Mendix is voor de meeste organisaties geschikt. Tevens komen er steeds meer (branche)specifieke oplossingen, die ervoor zorgen dat je nog sneller waarde uit het platform haalt. Wil je eens sparren over de mogelijkheden? Vul dan het blok hieronder in! 

Benieuwd naar Mendix?

We denken graag mee over wat Mendix voor jouw organisatie kan betekenen. Laat je gegevens achter en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op!

    We behandelen je e-mailadres met respect en sturen geen spam.

    Jan-Maarten Verweij

    Jan-Maarten Verweij

    06 – 2208 2817