Een groot voordeel van digitaal werken, is de mogelijkheid om data te verzamelen. Door die data vervolgens te analyseren, kunnen er onderbouwde beslissingen genomen worden. Mendix ondersteunt zowel de verzameling als de verwerking van stuurinformatie. We leggen graag uit hoe!

Wat is stuurinformatie?

Stuurinformatie is een verzameling gegevens die direct vergeleken kunnen worden met de targets die de organisatie heeft gesteld. Het betreft data die vanuit (dagelijkse) processen verzameld wordt. Deze informatie is voor elke organisatie uniek. Jij hebt immers andere werknemers en werkwijze, hardware of software dan jouw directe concurrent.

Efficiënter werken door nieuwe inzichten

Om te weten welke veranderingen binnen jouw organisatie nodig zijn, is het belangrijk om de knelpunten te lokaliseren. Door interne data te verzamelen en te analyseren, ontstaan nieuwe inzichten. Dit zijn vaak dingen die niet direct opvallen. Denk bijvoorbeeld aan: grondstoffen die machine’s oververhitten, veelvoorkomende manco’s tijdens het orderpicken, het werktempo van medewerkers, veranderende klantwensen, marges, etc. Door vervolgens deze knelpunten te verhelpen, kunnen jouw organisatieprocessen verbeterd worden.  

Hoe kan Mendix hierbij helpen?

Mendix maakt het eenvoudig om opgebouwde data te raadplegen via (Odata) koppelingen. Op deze manier kan makkelijk data uit een Mendix applicatie in bijvoorbeeld een datawarehouse of dashboard zoals PowerBi of Qlik gezet worden. Omdat Mendix applicaties vaak operationele procesinformatie bevatten is dit een zeer geschikte bron voor jouw stuurinformatie. Het is belangrijk om stuurinformatie dagelijks inzichtelijk te hebben zodat iedereen bewust is van het verloop van de prestatie-indicatoren. Mendix biedt diverse mogelijkheden om KPI’s of grafieken te plaatsen in een applicatie waarin mensen dagelijks werken. Doordat koppelingen met andere pakketten of databronnen snel gemaakt zijn, kan de data uit de eigen applicatie zo eenvoudig worden uitgebreid.

Wanneer gebruik je welke tool? 

Voor het presenteren van (near) real-time signaalwaardes en prestatie-indicatoren is een applicatie waarin mensen dagelijks werken het meest geschikt. Doe dit bijvoorbeeld in Mendix en haal aanvullende gegevens op uit andere systemen. Voor het dieper doorgronden van data en het analyseren over langere periodes is een Business Intelligence tool zoals PowerBI of Qlik meer geschikt. Deze haalt data eenvoudig uit diverse bronnen waaronder jouw Mendix applicaties.

Meeder verzamelt interne informatie vanuit software 

Meeder werkt al een tijdje met een Mendix orderpickapplicatie. Er is voor gekozen om de belangrijkste data in een Qlik dashboard te vertonen. Hierdoor is het mogelijk om productiviteit te analyseren, onregelmatigheden te lokaliseren en een efficiënte planning te maken op basis van interne data. 

Kraaijeveld gebruikt interne data in software 

Bij Kraaijeveld gaat het net andersom. De organisatie heeft een uitgebreid datawarehouse waaruit allerlei mooie inzichten komen. Kraaijeveld heeft een koppeling gemaakt vanuit het datawarehouse naar hun Mendix verkopersportaal, om de data toegankelijker te maken. De inzichten uit het datawarehouse worden gebruikt in het verkopersportaal. Dit zorgt voor betere commerciële prestaties. Zo kan data weer bijdragen aan de applicatie en worden slimmere beslissingen genomen.

Wil je ook meer uit data halen?

Laat je contactgegevens achter en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

    We behandelen je e-mailadres met respect en sturen geen spam.

    Jan-Maarten Verweij

    Jan-Maarten Verweij

    06 – 2208 2817