Op jonge leeftijd in de gevangenis belanden en daarna weer een leven moeten opbouwen is niet gemakkelijk. Daarom is het ministerie van Justitie en Veiligheid een traject gestart om deze jongeren na hun vrijlating te begeleiden door een re-integratieofficier (RIO). Diverse gemeenten nemen hieraan deel en de resultaten zijn hoopgevend. Om de voortgang over de dossiers te bewaken en om rapportages over het project met de minister te kunnen delen ontwikkelde Jump een softwareapplicatie.

Dordrecht was de eerste gemeente die als experiment startte met het traject. Voor het traject ging 50 procent van de jongeren terug de criminele wereld in. Door de komst van re-integratie officier Bart Reedijk, is dat teruggedrongen naar ongeveer 20 procent. 


Burgemeester Kolff aan RTV Dordrecht : “Het gaat om een functie die tot voor kort nog helemaal niet bestond, verbonden aan een experiment van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het doel was om o.a. de criminaliteit in de stad terug te dringen en dat is aardig gelukt. We hebben hier tientallen jongeren mee geholpen en tegelijkertijd de samenleving beschermd tegen criminaliteit.”

Software die de begeleiding ondersteunt

We hebben een software-applicatie ontwikkeld die het mogelijk maakt om dit proces nauwkeurig en consistent te monitoren. Iedere recidivist krijgt een eigen geanonimiseerd dossier. Naast informatie zoals het initiële vergrijp wordt ook extra informatie gevraagd omtrent de leefsituatie zoals huisvesting, medicatie etc. Zo worden er geen belangrijke factoren gemist. Daarnaast kan er worden bijgehouden of men nogmaals de fout ingaat en hoe frequent het is. De software denkt mee met de coaches tijdens de toezichtsperiode zodat er geen essentiële momenten gemist worden. Op die manier kan er, mits nodig, tijdig geacteerd worden. Daarnaast bevat de software een uitgebreide rapportagemodule waarmee belangrijke kerncijfers van het traject kunnen worden gedeeld. Dit gebeurt veelal op verzoek van de minister, bij vragen uit de kamer of voor de algehele sturing van de dossiers.

De ontwikkeling

Het betreft een responsive webapplicatie die zowel op desktop als op tablets te gebruiken is. Er zijn verschillende rollen in de app, zodat niet iedereen alle informatie en mogelijkheden te zien krijgt. We zijn gestart met een Proof-of-concept waarbij een visuele weergave van de app is gemaakt met klikbare schermen. Zo kon intern gevalideerd worden of er nog onderdelen in de software ontbraken. Nadat de feedback verzameld was, zijn we uiteindelijk aan de slag gegaan met de ontwikkeling. Na acht weken konden de eerste acceptatie-testen al worden uitgevoerd. Kort hierna zijn we live gegaan met de eerste dossiers.

Wendy Solleveld (projectsecretaris Justitie): Jump heeft goed meegedacht hoe de applicatie vormgegeven moest worden. Zo zijn we gezamenlijk tot het optimale resultaat gekomen. De samenwerking verliep voorspoedig en het traject is binnen no-time afgerond!

Veiligheid staat voorop

De veiligheid van software is een vanzelfsprekendheid. Overheidsorganisaties zijn een gewild doelwit voor hackers en de gebruikte data bevat vaak gevoelige informatie of persoonsgegevens. We ontwikkelen volgens hoge kwaliteitsstandaarden die voldoen aan ISO-normen en AVG-richtlijnen. We kennen de aandachtspunten van de informatiemanagers en stemmen met hen ook de maatregelen met betrekking tot privacy en (data)veiligheid af.

Vrijblijvend meedenken met overheidsorganisaties 

Bij Jump vinden we het belangrijk dat de overheid zich bezig kan houden met haar kerntaken. Daarom nemen we met digitalisering graag zo veel mogelijk werkdruk uit handen. De juiste software kan dit een stuk gemakkelijker maken, zowel voor de interne organisatie als voor de burger. Daarom denken we graag vrijblijvend mee over de mogelijkheden. Vul je gegevens hieronder in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Wij denken graag vrijblijvend mee

Laat je gegevens achter en wij bellen je binnen één werkdag.

    We behandelen je e-mailadres met respect en sturen geen spam.

    Jan-Maarten Verweij

    Jan-Maarten Verweij

    06 – 2208 2817