Terug naar alle blogs

blog
Nieuws

Hoe software kan helpen bij innovatie en vernieuwing binnen defensie

Gepubliceerd op: 15/05/2025

De wereld is in rap tempo aan het veranderen, en de veiligheidssituatie in Europa staat onder druk. Door conflicten zoals in Oekraïne zijn geopolitieke spanningen toegenomen. Dat vraagt om een nieuwe aanpak van defensie: sneller, slimmer, en technologisch hoogwaardiger. Innovatie binnen defensie is geen optie meer, maar noodzaak. Jump werkt al 7 jaar voor deze sector, onder andere voor de Koninklijke Luchtmacht, CLAS, de Zwaar Transport Compagnie, DAOG, KMar en het ministerie van Justitie. We begrijpen de dynamiek. En we zien één rode draad: innovatie binnen defensie kan alleen slagen als softwareontwikkeling net zo flexibel is als het strijdtoneel zelf.

De druk op defensie groeit: van bezuiniging naar versnelde groei

Jarenlang is er bezuinigd op defensie. Organisatiestructuren zijn gecentraliseerd, vooral op het gebied van IT. Alles werd vanuit één punt aangestuurd. In theorie efficiënt, in de praktijk traag en niet flexibel. En dat is precies waar nu het probleem zit. Terwijl innovaties zich in de frontlinies soms binnen 30 dagen opvolgen, blijft defensie hangen in besluitvormingsprocessen van maanden of zelfs jaren.

Tegelijk wil defensie nu groeien naar 200.000 mensen, dat is bijna 2,5 keer zoveel als het huidige aantal. Maar het toevoegen van mensen alleen is niet genoeg. Wat nodig is, is structurele reorganisatie én software die deze nieuwe visie ondersteunt: decentraal, schaalbaar en operationeel toepasbaar.

Van centrale sturing naar decentraal

De toekomst van defensie draait om snelheid, precisie en datagedreven handelen. In de Defensienota en strategische visie worden twee dingen benadrukt:

  • Hoogwaardig technologisch optreden

  • Veel meer datagedreven werken

Met andere woorden: weten is winnen. Je hoeft niet per se het grootste leger te hebben, als je met data kunt bepalen waar je moet zijn, wanneer, en met wie. Software speelt hierin een sleutelrol. Niet alleen in het verzamelen van data, maar ook in het interpreteren en toepasbaar maken ervan.

Een mooi voorbeeld daarvan zijn de snelle innovaties op het gebied van drones. Denk aan jamming-technologie om vijandelijke drones te verstoren, of aan drones bestuurd via glasvezelkabels om storingen te voorkomen. Om zulke technologieën in te zetten, heb je software nodig die meebeweegt, getest kan worden in het veld en aansluit bij wat operationele eenheden echt nodig hebben.

<drag>

Hoe innovatie binnen defensie sneller kan

Decentralisatie is het sleutelwoord. Defensie is zich daar steeds bewuster van. Er wordt steeds meer verantwoordelijkheid neergelegd bij operationele commando’s zoals de landmacht en luchtmacht. Dat biedt ruimte om lokaal innovatieve oplossingen toe te passen. Maar het vraagt ook om IT-oplossingen die modulair, flexibel en snel inzetbaar zijn.

Wij merken in onze projecten dat juist daar veel winst te behalen valt. Software moet niet alleen veilig zijn, maar ook gebruiksvriendelijk, snel te implementeren én eenvoudig te koppelen aan bestaande systemen. Of het nu gaat om mobiele toepassingen voor in het veld of om plug-ins binnen systemen zoals TAK (Tactical Assault Kit), snelheid en betrouwbaarheid zijn onmisbaar.

Kleine spelers, grote impact

Defensie werkt graag met grote partners. Logisch, dat biedt schaal. Maar veel innovatie komt juist van kleinere, gespecialiseerde partijen. Jump is daar een voorbeeld van. Onze expertise in het ontwikkelen van TAK-plugins en tactische mobiele oplossingen maakt dat wij flexibel kunnen leveren waar dat nodig is.

Maatschappelijke weerbaarheid vraagt om meer dan alleen defensie

Veiligheid is niet alleen een taak van de krijgsmacht. Maatschappelijke weerbaarheid betekent dat ook burgers en bedrijven voorbereid moeten zijn op crisissen. Denk aan noodpakketten en het in stand houden van vitale processen. Software speelt ook hier een rol. Informatievoorziening, communicatie-apps voor crisissituaties, realtime updates – het zijn allemaal toepassingen waarin we bij Jump actief meedenken. Onze kracht ligt in snel schakelen, testen in de praktijk en aanpassen op basis van feedback.

Wat wij doen binnen defensie-innovatie

Bij Jump richten wij ons op software die werkt in het veld. Denk aan:

  • TAK-plugins die extra functionaliteit toevoegen aan bestaande platforms

  • Tactische mobiele apps voor snelle communicatie en situational awareness

  • Integratie van sensordata voor real-time besluitvorming

  • Visualisatie-oplossingen voor operationele commandocentra

Onze kracht ligt in het begrijpen van de eindgebruiker, het vertalen van de behoefte naar slimme software, en het leveren van een werkende oplossing – snel en betrouwbaar.

Innovatie bij defensie begint met slimme software

De veranderingen binnen defensie vragen om meer dan nieuwe plannen. Het gaat om wendbaarheid, snelheid en intelligentie – op de werkvloer én in de systemen die je gebruikt. Software is daarin geen bijzaak, maar een voorwaarde voor succes. Bij Jump hebben we de ervaring, de kennis en de flexibiliteit om software te ontwikkelen die écht werkt. We kennen de praktijk, we kennen de behoeftes, en we weten hoe we kunnen versnellen.

Wil je weten wat wij kunnen betekenen met onze softwareoplossingen voor de veiligheidsindustrie? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Vrijblijvend sparren?

We denken graag met je mee. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.