Terug naar alle blogs

blog
Nieuws

Een SBoM verbetert de softwarekwaliteit en veiligheid

Gepubliceerd op: 04/03/2025

Binnen de softwareontwikkeling zijn veiligheid en kwaliteit belangrijker dan ooit. IT-managers worden geconfronteerd met complexe vraagstukken rondom transparantie, compliance en risicobeheer. Ontdek wat een Software Bill of Materials (SBoM) is, waarom het belangrijk is voor je organisatie en hoe Jump je kan helpen om SBoM’s in te zetten.

Wat is een SBoM?

Een Software Bill of Materials (SBoM) is een gedetailleerde lijst van alle softwarecomponenten die in een applicatie worden gebruikt. Dit document bevat niet alleen de open-source en third-party componenten, maar ook informatie over versies, leveranciers en licenties. Zo krijg je precies in kaart waaruit je software bestaat.

De kracht van SBoM

  1. Transparantie in softwarecomponenten
    Met een SBoM krijg je volledig inzicht in de samenstelling van je software. Bij Jump documenteren we elke gebruikte module, widget of library. Dit biedt een duidelijk overzicht van welke componenten je software bevat, zodat je als IT-manager weloverwogen beslissingen kunt nemen over veiligheid en updates.

  2. Beveiliging
    SBoM’s maken het eenvoudiger om kwetsbaarheden (zoals CVE’s) in kaart te brengen. Wanneer een nieuwe kwetsbaarheid wordt ontdekt, kun je dankzij een SBoM direct zien welke pakketten risico lopen. Dit versnelt je reactie en minimaliseert de impact van beveiligingsrisico’s.

  3. Kwaliteitsverbetering
    Een SBoM geeft je de kans om afhankelijkheden kritisch te analyseren. Bij Jump gebruiken we SBoM’s om slechte of overbodige componenten te vermijden, wat resulteert in stabielere en efficiëntere software.

Is een SBoM verplicht in 2025?

De vraag of een SBoM verplicht is, hangt af van je markt en de wetgeving. In 2025 worden er in Europa strengere eisen verwacht voor softwareleveranciers, mede door initiatieven zoals de Cyber Resilience Act. Hoewel een SBoM mogelijk niet direct verplicht wordt voor alle bedrijven, wordt het steeds meer de norm om aan veiligheids- en compliance-eisen te voldoen.

Hoe gebruik je SBoM’s in de praktijk?

Een SBoM is meer dan een lijst: het vraagt om een proces waarmee de informatie beschikbaar, overzichtelijk en bruikbaar blijft voor zowel management als ontwikkelteams. Door SBoM’s automatisch te genereren (bijv door integratie in CI/CD-pipeline) blijft de informatie actueel en direct toepasbaar. Dit zorgt ervoor dat een SBoM niet alleen bestaat, maar ook actief wordt gebruikt in beslissingen rondom updates en security-patching.

Om de waarde aan te tonen kunnen er meetbare doelen (zoals patch-snelheid of de Dependency Freshness Score) worden gekoppeld door het management. Zo kan een IT-manager gericht sturen op updatebeleid en direct zien welke legacy-componenten risico’s opleveren. Door SBoM’s actief te gebruiken, kunnen organisaties niet alleen beveiligingsrisico’s verkleinen, maar ook development versnellen.

Bij Jump integreren we SBoM’s in het volledige ontwikkelproces:

  • Maatwerk softwareprojecten: Dependency managers zoals NPM of NuGet beheren de softwarebibliotheken. In 2025 ontwikkelen we een eigen monitoringtool die actief kwetsbaarheden signaleert in gebruikte dependencies.

  • Low-code (Mendix): Mendix genereert out-of-the-box een SBoM. In de Mendix-cloud is er daarnaast een overzicht van modules, widgets en Java-libraries, inclusief of deze kwetsbaarheden bevatten of verouderd zijn.

Wil je SBoM’s effectief inzetten? Zorg dat ze niet alleen worden gegenereerd, maar ook geïntegreerd in je besluitvorming over updates, security en kostenbeheersing.

Jump staat voor je klaar

Bij Jump combineren we technische expertise met een focus op veiligheid en kwaliteit. Onze aanpak is helder en doelgericht:

  • Meerwaarde door inzicht: we helpen je met transparantie in softwarecomponenten.

  • Proactieve beveiliging: Jump zorgt dat je software altijd voorbereid is op nieuwe uitdagingen.

  • Toekomstbestendig: met SBoM’s voldoen we aan de nieuwste wetgevingseisen en zorgen we voor software van topkwaliteit.

Wil je meer weten over SBoM en hoe het jouw organisatie kan helpen? Neem contact op met Jump en plan een adviesgesprek. Onze experts staan klaar om jouw software veiliger en beter te maken.

Neem contact op

Vrijblijvend sparren?

We denken graag met je mee. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.